Прокуратурата е прекратила проверката по случая, придобил публичност като 500

...
Прокуратурата е прекратила проверката по случая, придобил публичност като 500
Коментари Харесай

Прокуратурата: 8 души на съд и 4 млн. лева щета от финансовите измами на „Глобал Маркетс“

Прокуратурата е прекратила инспекцията по случая, придобил гласност като „ 500 к “
Специализираната прокуратура внася обвинителен акт против проведената незаконна група, основана в интервала от 2017 година, до 2021 година, като задачата ѝ е била да добива парични средства по противозаконен метод, машинация и пране на пари, заяви представителят Христо Кръстев на брифинг.

Предадени на съд са осем души за присъединяване и управление на групата.

4 000 000 лв. е вредата за 19 потърпевши от представящата се за капиталов медиатор компания „ Глобал Маркетс “, която беше в центъра на спецоперация с присъединяване на ГДБОП и ДАНС преди година.

Лицензът на сдружението е бил лишен от Комисията за финансов контрол през 2014 година, само че обвинените са решили да продължат да се занимават с активността си. Те основават разнообразни търговски сдружения, ръководени от сложени лица, а действително са били ръководени от ръководителите на незаконната група.

Те се обаждали на инцидентно определени жители като им предложили да вземат участие в инвестиционно-посредническа активност като дават парични средства, а представителите на сдруженията да правят търговски покупко-продажби. След като се съгласят им предоставяли контракт, в които са въвеждани в подвеждане, че комерсиалните сдружения, с които работят имат публикуван лиценз от Комисията за финансов контрол. След подписването на договорите е трябвало да преведат парични средства. Сумите са били превъртани, след което са теглени на каса от сложени лица.

В резултат са наложени обезпечения по банкови сметки за към 2 млн. лв., наложени са и възбрани на недвижими парцели, които могат да се употребяват за конфискация и за обезщетяване на излъганите.

Предстои разпитването на 81 очевидци, в съда ще се прегледат експертизи от 17 движимости лица, а 8-те подсъдими имат 25 юристи. Двама са посочени за ръководители на групата, петима за участници и един – за съизвършител в две измами.

Ръководителите могат да получат от 5 до 15 година затвор, а участниците – от 3 до 10 година За най-тежката машинация законът допуска и конфискуване на до една втора от имуществото.

На брифинга стана ясно и че профилираната прокуратура е постановила отвод от образуването на досъдебно произвеждане във връзка със абсурда с Татяна Дончева, по-известен като „ 500К “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР