Прокуратурата е осъдена да плати 80 000 лева обезщетения на

...
Прокуратурата е осъдена да плати 80 000 лева обезщетения на
Коментари Харесай

Прокуратурата плаща 80 000 лв. на роднина на 2 от жертвите от кошмара в Нови Искър

Прокуратурата е наказана да заплати 80 000 лв. компенсации на родственик на две от жертвите на жестокото шесторно ликвидиране в Нови Искър преди 3 години, заяви правният уебсайт „ Лекс “. Решението е на арбитър Маргарита Георгиева от Софийския градски съд (СГС).
Още по тематиката
В първите часове на 2018 година Нови Искър беше разтресен от всеобщо ликвидиране. 56-годишният Росен Ангелов простреля някогашната си другарка Кети Николова, а по-късно умъртви невъзмутимо цялото ѝ семейство - майка ѝ Еленка Бурджиева, щерка ѝ Нанси Иванова, новият ѝ другар Неделчо Юнаков, синът му Георги, както и приятелят на Нанси Боби Иванов. Убиецът беше търсен в продължение на четири дни, след което беше открит мъртъв с патрон в главата. След нещастието стана ясно, че Ангелов е осъждан рецидивист, който още в края на 2009 година е бил наказан за следващ път за блудничество с малолетно момиче. Присъдата му от 8 години затвор обаче по този начин и не е била изпълнена, тъй като се e укрил.

Именно поради това Иво Кюхов – наследник на Еленка Бурджиева и брат на Кети Николова, е завел иск против прокуратурата за 95 000 лв. по Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД). Според него бездействието на държавното обвиняване по привеждане в осъществяване на влязлата в действие присъда на Ангелов е в директна причинна връзка с последвалото грубо ликвидиране на околните му.

В последните работни дни на предходната година арбитър Маргарита Георгиева от Софийския градски съд (СГС) присъди на Кюхов обезщетение от 50 000 лв. за убитата му майка, както и 30 000 лв. поради гибелта на сестра му . Отделно прокуратурата би трябвало да заплати и над 6000 лв. за разходи. Кюхов изиска 15 000 лв. и поради претърпените неимуществени вреди от гибелта на племенницата му Нанси, с която бил доста непосредствен.

Съдът обаче отхвърли желае му, откакто реши, че не е показал задоволително доказателства за построена изключително близка връзка с племенницата си, поради която по изключение може да бъде заплатен. За да осъди прокуратурата, арбитър Георгиева одобри, че тя не е изпълнила отговорностите си за осъществяване на влязлата в действие присъда на Ангелов и дължи обезвреда на съображение на член 49 от Закон за задълженията и договорите (този, който е упълномощил на друго лице някаква работа, дава отговор за вредите, породени от него при или във връзка осъществяването на тази работа).

В решението си съдът припомня, че прокурорът обезпечава дефинитивно привеждането в осъществяване на присъдите, макар че съответните дейности се правят от службите на министерствата на правораздаването и на вътрешните работи.

От своя страна прокуратурата твърди, че няма причинна връзка сред укриването на Ангелов и последвалото ликвидиране, защото нямало гаранция, че няма да го извърши, в случай че беше влезнал в пандиза, тъй като до 31 декември 2017 година е щял да бъде освободен.

Софийски градски съд приема доводите на прокуратурата като несъгласие, че държанието им не е отговорно, като акцентира, че нейно е задължението да потвърди това. Според съда обаче по този начин и не са показани доказателства, че в продължение на 8 години са били подхванати задоволително ефикасни и навременни ограничения за търсене и задържане на Ангелов, с цел да бъде вкаран в пандиза.

По делото е била показана само кореспонденция за контрол на влязлата в действие присъда с документи за осъществените дейности от прокуратурата и Министерство на вътрешните работи. От тях е станало ясно, че са осъществявани спорадични претенции за информация и рутинни дейности като инспекция на неактуален адрес и диалози с близки, които съгласно съда не биха довели до потребен резултат.

Съдия Георгиева акцентира, че изпращаните от Министерство на вътрешните работи данни, че не съумяват да открият Ангелов, не са причина прокуратурата да не даде и съответни инструкции за търсене – информации от разнообразни национални бази данни, следене на банкови интервенции, диалози с другарски кръг, родственици, наблюдаване тук-там, на които би могъл да обитава и други

В решението си съдът дава образец с безучастие в продължение на повече от една година в интервала от януари 2013 година до март 2014 година, през който не са осъществявани никакви дейности за търсене на Ангелов, а в последна сметка тялото му беше намерено в региона на село Луково, където е направил блудството, за което е наказан.

За съществуването на причинната връзка сред неизпълнената присъда и убийството, съдът акцентира още, че тя не е била приведена в осъществяване съвсем 8 години, а задържането му, в който и да е миг преди убийството, е щяло да го осуети.

Относно възражението, че е имало хипотетична опция Ангелов да бъде освободен предварително и отново да е на независимост преди убийството, арбитър Георгиева акцентира, че като не е арестуван и вкаран в пандиза, не са изпълнени и задачите на наказването, измежду които са поправянето и превъзпитаването на наказания, така че да не прави закононарушения в бъдеще.

„ С оглед изложеното се постанова извод за съществуването на справедлива причинна връзка сред държанието на чиновниците на ответника и настъпилите вреди. Непривеждането на наказването в осъществяване основава една закономерна, съответна и действителна опция за осъществяването на действието, поради че се резервира опцията на дееца да се придвижва свободно в пространството “, се споделя в умозаключение в решението, което не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР