Прокуратурата е назначила физическа охрана на разследващия журналист от Антикорупционния

...
Прокуратурата е назначила физическа охрана на разследващия журналист от Антикорупционния
Коментари Харесай

Прокуратурата назначи охрана на журналиста Николай Стайков

Прокуратурата е назначила физическа защита на проверяващия публицист от Антикорупционния фонд Николай Стайков, заяви държавното обвиняване.
Стайков е създател на следствието "Осемте джуджета ", което разкрива мрежа за въздействие и кражба на бизнеси, в които е намесена българската прокуратура. Вчера организацията "Репортери без граници " настоя за обезпечаването на полицейска отбрана за Стайков поради получените от него закани.
Седмица преди Антокорупционният фонд да пусне първата част на следствието на Стайков, от организацията оповестиха, че той е получил закани. На персоналния му мобилен телефон през еднакъв период от време в продължение на 24 часа, той е получавал позвънявания с запитване дали това е погребална организация Стайкови. Домът му, както и къщата на родителите на брачната половинка му, където са се намирали децата му, пък са били замервани с яйца. Стайков подаде сигнал до полицията, само че към оня миг не е било преценено, че той се нуждае от защита.
В днешното известие на прокуратурата се прецизира, че защитата е назначена през вчерашния ден. Стайков е показан в него не като деятел на Антикорупционния фонд, а като някогашен публицист във в. "Капитал " (той е работил в медиата от 1997 до 2007 г.).
Оценката на прокуратурата е, че домът на Стайков е бил обект на хулигански дейности, а заканите в телефонните позвънявания са негово усещане. "Предприетите дейности са с оглед изказванията на Стайков, направени в
общественото пространство по отношение на това, че заради професионалните му задължения като цивилен деятел, жилището му е станало обект на хулигански дейности. Същият е възприел като закани и телефонни позвънявания ", се споделя в известието на градската прокуратура.
В края на известието Прокуратурата на Република България твърди, че "разглежда като собствен приоритет гарантирането на свободата на словото като част от върховенството на правото ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР