Прокуратурата е изискала телефонните разпечатки на директора на БНР Светослав

Прокуратурата е изискала телефонните разпечатки на директора на БНР Светослав ...

Телефонни разпечатки и очни ставки търсят кой поискал свалянето на Великова и замлъкването на БНР.


Прокуратурата е изискала телефонните разпечатки на директора на БНР Светослав Костов, както и на журналисти от радиото, в опит да разбере дали е бил оказван натиск за сваляне на журналистката Силвия Великова от ефир, както и да се изясни кой е виновен за петчасовото спиране на сигнала на програма "Хоризонт" на 13 септември. Ще бъде образувано и досъдебно производство за натиск над журналисти, като според главния прокурор Сотир Цацаров има извършено престъпление.

Това се разбра на изслушване на Цацаров във временната парламентарна комисия, създадена заради скандала в БНР. Главният прокурор разказа "пет сюжетни линии", свързани с напрежението в радиото. Първата и втората са за "замлъкването" на "Хоризонт" и свалянето на Великова и според Цацаров има основания да се смята, че двете са свързани. Другите три "сюжетни линии", по всичко личи, целят да размият първите две.

Целта на разпечатките е да потвърди или отрече версиите, които са дали от една страна генералният директор Светослав Костов, от друга Силвия Великова и от трета техническият директор на радиото Пламен Костов. Освен това са изискани записи от камери, ще има и очни ставки.

Натискът

Разпечатките, които прокуратурата е поискала, ще покажат кой с кого е водил разговори, но не и какво е съдържанието им и дали е бил оказан натиск. Така всеки, звънял на шефа на БНР, може лесно да обясни, че поводът за обаждането не е свързан с разследваните казуси, а това няма как да се провери.

Източник: mediapool.bg