Прокуратурата безпрецедентно е потъпкала принципа на следствената тайна и използва

...
Прокуратурата безпрецедентно е потъпкала принципа на следствената тайна и използва
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Прокуратурата стана политическо средство в битката Борисов-Радев

Прокуратурата невиждано е потъпкала правилото на следствената загадка и употребява събрана със СРС информация за политически цели, разяснява някогашният началник на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства и експерт по наказателно право Бойко Рашков в понеделник пред БНР.

Когато се ползват специфични разследващи средства, обективно се събира и информация, която е ненужна, тя няма доказателствена стойност и по закон следва да се унищожава. Огромен проблем в нашата страна е, че макар законовото напътствие да се унищожава информация, тя се съхранява и се употребява в избрани моменти, в това число за политически цели, сподели Бойко Рашков.

Както е известно, откогато Иван Гешев оглави прокуратурата, неин желан способ стана изборното издание на стенограми от разпити, фотоси, и разпечатки от SMS-и и чатове. В последно време прокуратурата популяризира чатове на обвинения предприемач Пламен Бобоков с президентския консултант Пламен Узунов, както и известие на Бобоков до президента Румен Радев, който настоя държавното обвиняване да разгласява целия чат.

" Не познавам хипотезата с чатовете към президента, Бобокови и така нататък, само че ми прави доста мощно усещане, че са непокътнати данни от диалози или обмена на електронна връзка сред двама души, която ни виждам сега да има наказателно-правно значение, само че все пак тя е съхранена . За мен е граничещо с нарушаване на закона. За да може да се употребява чисто политически и забележете от кой – от прокуратурата . На каквото държание по нашата Конституция тя няма право. Впечатлява мощно фактът, че се разгласява единствено част от тази връзка. За мен това е възмутително ", сподели Бойко Рашков.

По негово мнение прокуратурата е потъпкала правилото на следствената загадка и то невиждано . Нямаме подобен интервал в новата демократична история на България, в който да е правено сходно нещо:
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР