Прокремълският хакерски колектив на име Killnet стартира порой от атаки

...
Прокремълският хакерски колектив на име Killnet стартира порой от атаки
Коментари Харесай

Politico: Кои са руските хакери-патриоти, които измъчват Европа?

Прокремълският хакерски колектив на име Killnet започва проливен дъжд от офанзиви против западни държавни мрежи и сериозна инфраструктура това лято и оповестиха няколко гръмки победи в каналите на обществените мрежи и в съветските медии. 

Killnet е радикално друг от съветските висококвалифицирани хакери, работещи за групите на нейните разследващи организации като Fancy Bear и Sandworm, спечелили популярност посредством хакове на Националния комитет на Демократическата партия на Съединени американски щати и стартирането на опустошителния вирус NotPetya.

Killnet, въпреки това, е по-скоро като ядосана националистическа онлайн навалица, въоръжена с нискокачествени принадлежности и тактики за кибер-офанзива. Големият му триумф е в основаването на разказ за войната.

Стефан Соесанто, откривател в Центъра за проучвания на сигурността в Цюрих който наблюдава интензивността на хактивистите в спора показва, че в Русия хората зад Killnet се възприемат като герои. Целта им е да накарат Европа да заплати за " недвусмислената си поддръжка по отношение на Украйна " и да накаже държавните управления за антируските им настроения. 

Специалистите по киберсигурност разказват групата като по-скоро стеснение, в сравнение с опасност. 

Групата стана известна с това, че започва разпределени офанзиви за отвод на услуга (DDoS) и " обезобразява “ уеб страници, в които разгласява проруски известия на уеб страници, които хакват. За първи път се появи през януари като отдаваше чартърен киберпрестъпници. Когато съветските танкове нахлуха в Украйна в края на февруари, групата бързо стана доста шумна в поддръжката си на офанзивата на Русия.

През последните месеци офанзивите на KillNet са ориентирани към над 10 страни, в това число Латвия, Литва, Норвегия, Италия, Съединени американски щати и неотдавна Естония. 

Една от най-шумните офанзиви на групата беше през май против състезанието за ария на Евровизия. На Русия беше неразрешено да взе участие. Така че хакерската група опита DDoS офанзива, която бе осуетена от полицията в Италия, която бе хазаин на състезанието. Страната претърпя още удари на уебсайтовете на Сената и Националния здравен институт. 

През юни насочването на KillNet към Литва го издигна до ново равнище на известност в съветските медии след блокадата на артикули от Вилнюс към съветската територия Калининград. Във видео известие, публикувано онлайн, групата изиска Литва да позволи преноса на артикули до Калининград като в противоположен случай заплаши офанзивите да продължат.

В последна сметка офанзивата е имала " стеснен триумф “ съгласно заместник-министъра на националната защита на страната Маргирис Абукевичюс, с няколко свалени уеб страници – само че вниманието, което притегли, беше голямо.

Естония беше атакувана на 17 август, само че управляващите споделиха, че офанзивата против услугите на електронното държавно управление е останала " значително незабелязана “ от естонските жители.

Успехът на Killnet не се крие в неговата трудност или качества да хаква, прониква и унищожава мрежи. Групата съумя да блокира услуги - с остроумен PR, който включва ярки видеоклипове за известия, мемета и изображения с водни знаци, които се споделят в обществените медии и се оповестяват от новинарските издания.

Войната изправи Killnet против сходни колективи, подкрепящи Киев. Хакерската група Anonymous разгласи война на Русия при започване на спора и украинското държавно управление активизира вътрешния си ИТ бранш и интернационалните симпатизанти, с цел да образува „ ИТ войска на Украйна “, която координира кибер акции и офанзиви против съветски цели.

Руските патриоти водят сложна борба против необятно подкрепяните хактивисти в Украйна, споделиха откриватели. Killnet съобщи, че желае да си сътрудничи с съветското държавно управление, само че към този момент няма признаци, че е под директен надзор на държавни чиновници.

Все отново нейната ясна прокремълска позиция може да бъде проблем за Русия, която става евентуално виновна за вредите, породени от сходна активност, в случай че управляващите в МОсква не се дистанцират.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР