Проклятието на ниските лихвиБанковото кредитиране излиза от летаргията си. Индикациите

...
Проклятието на ниските лихвиБанковото кредитиране излиза от летаргията си. Индикациите
Коментари Харесай

В новия брой №25 на вестник БАНКЕРЪ четете:

Проклятието на ниските лихви

Банковото кредитиране излиза от летаргията си. Индикациите за това са напълно ясни и се виждат от статистическите данни на Българска народна банка. От тях излиза наяве, че през април 2018-а годишният растеж на отпуснатите заеми е 2.08 милиарда лева, или 4.05 %. Хубавото е, че този растеж се усилва, тъй като през март той е бил 3.45 %. Това подсказва наклонност и в случай че тя се затвърди, нищо чудно в края на септември 2018-а към този момент да забележим един доста сериозен растеж от 6% годишно. Всичко това демонстрира, че банковият бранш поставя съществени старания, с цел да усили най-доходоносните си активи - заемите. Съвсем различен е въпросът какво поражда растежът на заемите. Повече по тематиката във в. БАНКЕРЪ

Ценови промени в договорите за заем

Почти всички банки трескаво се приготвят за промени в изискванията по договорите си за левови заеми. От 1 юли лихвените показатели би трябвало да се дефинират от лицензиран админ. Това визира всички контракти за левови заеми, по които лихвите са избрани въз основата на лихвения показател СОФИБОР. Както към този момент в. "БАНКЕРЪ " писа на няколко пъти, множеството български кредитни институции оферират заеми в левове, основани на този лихвен показател. След като през 2016-а Българска народна банка разгласи, че престава да взе участие в изчисляването на лихвения показател СОФИБОР, или тази задача трябваше да бъде поета от лицензиран админ, или показателят да престане да съществува. Как ще бъде? Прочетете в "БАНКЕРЪ ".

Банките в клопката на нулевия държавен риск

Знаете ли съгласно настоящите банкови регулации какъв риск носят гръцките държавни скъпи бумаги? Нула. Впечатляващо е, че дългът на страна, която към този момент близо едно десетилетие е включена на системи за финансово кръвопреливане от целия Европейски съюз и от ЕЦБ, е с нулево рисково тегло. Нищо че кредитният й рейтинг е малко над знаците за банкрутирала страна. Всъщност това разрешава на гръцките банки всеобщо да купуват гръцки държавен дълг, който мигновено залагат пред ЕЦБ против рефинансиране. Така тя индиректно - през гръцките банки, инжектира пари в гръцката страна. Много забавно дали и Гърция, и банките в нея биха ще оживели повече от шест месеца, в случай че ЕЦБ престане да им дава такова рефинансиране?

"Прераждането " на длъжниците в кредитори

Изобилие от "балони " към момента се носи из икономическото ни пространство. Такива са и градежите на бургаската строителна компания "ГМ Строй " ООД, чиято "емблема " беше единственият небостъргач в Бургас. Примамливите й обещания замаяха главата на стотици наивници, а незавършените й инициативи бяха извадени на обществена обмен. През тази седмица синдикът на оповестеното в неплатежоспособност сдружение Владимир Вакрилов се опита да попълни масата на несъстоятелността на потъналата в задължения компания, като постави на тезгяха 152 обекта в комплекса в бургаския квартал "Меден рудник ". Със средствата от продажбата би трябвало да бъдат покрити, въпреки и дребна част от задълженията на компанията. Кои са те четете в новия брой на "БАНКЕРЪ ".

Парламентарни недомислици провалят акция за 1.5 милиарда лв.

От години Народното събрание не може да изкачи и едно ходило по стълбицата на националното доверие. Безапелационно ниският предел, на който се е застопорила най-важната институция в страната, се оказва непреодолимо затруднение за претендиращите да са "цветът на нацията “ национални избраници. Всеки законопроект бъка от купища недомислия и мине не мине месец след неговото приемане, стартират "ремонтите ". Такъв е казусът с влезлите в действие нови разпореждания в Закона за собствеността и използването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), влезнали в действие от 22 май. Те провокираха същинска блъсканица измежду фермерите и в общинските служби по земеделие. Самият министър на земеделието Румен Порожанов не се сдържа и дефинира норматива като "пълна законодателна каша ". Защо стана по този начин вижте във в. "БАНКЕРЪ ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР