Производството в Аурубис България е останало почти без промяна през

...
Коментари Харесай

Производството в "Аурубис" е почти без промяна на фона на ръст в групата

Производството в " Аурубис България " е останало съвсем без смяна през шестте месеца до края на март. Докато преработката на концентрати леко понижава, най-малък растеж регистрира добитото количество чиста мед. В същото време немската Aurubis, която е притежател на завода в Пирдоп, регистрира доста нарастване на производството в другите си предприятия и двуцифрено покачване на приходите през първата половина на финансовата 2020/2021 година (виж таблицата).
Пирдоп и другите фабрики
Отчетът на групата демонстрира, че в " Аурубис България " е модифициран 3% по-малко концентрат на годишна база, като общото количество за шестмесечието е 660 хиляди тона. Това е повода и за спада в производството на сярна киселина, още веднъж с 3% до 674 хиляди тона. Леко покачване от 1% има при създадените медни катоди (чиста мед), които доближават 113 хиляди тона.

В същото време общо сегментът " Рафиниране и преправка на метали ", в който с изключение на българското дружество влизат още 7 завода, в това число за медни артикули и преработване, доста усилва резултатите си. Преработеният концентрат нараства с 10% до 1.225 млн. тона, повече е и сярната киселина, добивана като непряк артикул, а катодното произвеждане скача със 17% до 554 хиляди тона. Ръстът в този момент отчасти се дължи на обстоятелството, че през първата половина на миналата финансова година заводът в Хамбург беше краткотрайно спрян за поддръжка. Подобен ремонт е плануван и в Пирдоп за август/септември 2021 година
Финансови резултати
Приходите на целия сегмент, който включва главната част от бизнеса на немската група, се усилват с двуцифрени темпове поради увеличените количества модифицирани концентрати и макар по-ниските такси за преправка и пречистване. От Aurubis регистрират също доста по-големи количества модифицирана скрап и други рециклирани материали след включването на двата завода, които групата закупи от Metallo в края на май предходната година. Това е довело и до по-високи доходи от такси за пречистване, както и до увеличени продажби на метали като калай, цинк, никел и олово. Друг основен фактор е и забележителният растеж в производството на катоди, съпроводено със скок в цените на медта. По данни на групата междинната цена на медта се е повишила с 36% и през първото полугодие на финансовата година се е търгувала приблизително по 5759 долара/тон. Още по-голям - 85%, е растежът към края на интервала, когато цената доближава 8851 долара/тон.

Тези фактори стоят и зад нарастването на оперативната облага преди налози (EBT), която е основен знак за групата. От Aurubis регистрират опазване на постоянното търсене на катоди, почнало в края на 2020 година, както и мощно търсене на медни артикули от производителите на кабели, секторите строителство и енергетика и европейската автомобилна промишленост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР