Производството на силно замърсяващите околната среда пластмасови изделия за еднократна

...
Производството на силно замърсяващите околната среда пластмасови изделия за еднократна
Коментари Харесай

Производството на пластмасови изделия за еднократна употреба расте въпреки обещанията

Производството на мощно замърсяващите околната среда пластмасови произведения за еднократна приложимост се е нараснало в интервала 2019 - 2021 година макар по-строгите регулации, а производителите за създали " доста малко ", с цел да решат казуса и да усилят преработката им, се показва в ново изследване, представено от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

Пластмасата за еднократна приложимост е измежду най-големите закани за околната среда, като тонове отиват годишно на сметищата или напряко в океаните, а производството ѝ изпраща в атмосферата големи количества парникови газове.

 Рециклирани бутилки и компостирани етикети: Брюксел лимитира още еднократните опаковки Рециклирани бутилки и компостирани етикети: Брюксел лимитира още еднократните опаковки

И въпреки и растежът на производството ѝ да се забави, размерите, добивани директно от изкопаеми горива, са надалеч от по този начин стремежи пик, а използването на рециклирана пластмаса си остава " маргинална активност ", се показва в така наречен Индекс на производителите на пластмасови боклуци на австралийската фондация " Миндъру ".

" Нека не се заблуждаваме, рецесията с пластмасовите боклуци ще става все по-тежка, до момента в който не забележим безусловно понижаване на годишна база на производството и потреблението на еднократни пластмасови произведения, добити директно от изкопаеми горива ", се показва в отчета. Най-големият производител на такива полимери съгласно изследването е американската компания " Ексън Мобил " (Exxon Mobil), следвана от китайската " Синопек " (Sinopec).
" Синопек " води и в построяването на нови индустриални мощности в интервала 2019 - 2027 година с прибавен потенциал 5 милиона тона. За същия интервал новият потенциал на " Ексън Мобил " възлиза на 4 милиона тона. И двете компании не са открити за коментар.

През последните 15 години Китай води растежа на производството и потреблението на пластмаси. Въпреки възбраните, наложени върху някои еднократни пластмасови произведения, азиатската страна е " виновна " за половината от 15-те милиона тона нов потенциал, пуснат в деяние през интервала 2019 - 2021 година

Около 137 милиона тона пластмасови артикули за еднократна приложимост са били създадени от изкопаеми горива през 2021 година и се чака производството да нарасне с още 17 милиона тона до 2027 година, споделиха откривателите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР