Производството на кокаин в света е достигнало най-високото си ниво

...
Производството на кокаин в света е достигнало най-високото си ниво
Коментари Харесай

217 милиона души по света вземат наркотици

Производството на кокаин в света е достигнало най-високото си равнище през 2017 година, а хероинът в Западна и Централна Европа се внася главно от Афганистан през Балканите. Това е записано в годишния отчет на Службата за битка против опиатите и престъпността на Организация на обединените нации (UNODC).

 © БГНЕС
Около 217 милиона души са употребили опиати през 2017 година, а към 35 милиона повече от предстоящото е бил броят на подвластните от опиати и на подложените на здравно лекуване заради взаимозависимост. В съпоставяне с 2009 година броят на ползващите опиати се е нараснал с 30 %.

Канабисът е най-широко публикуваната дрога в света, като съгласно отчета, през 2017 година е използван от 188 милиона души. Докато цифрата на употребяващите канабис остава релативно устойчиво през последните 10 години, количеството на хванат канабис е намаляло.

Около 53, 4 млн. души или 56 % повече спрямо 2016 година са употребили опиати, каквито са хероинът и опиумът.

Тези наркотични субстанции са доста известни и са причина за гибелта на 2/3 от умрелите от дрога през 2017 година 585 хиляди души.

Синтетичната дрога „ Фентанил ” се счита за една от аргументите за гибелта на доста подвластни в Съединени американски щати, а в Европа се следи разширение на пазара на това вещество.

В отчета се регистрира, че през 2017 година са създадени 1,976 тона канабис, което надвишава досегашните количества. За максимален производител на кокаин е посочена Колумбия – 70 % от количеството в света. От общо 18,1 млн. души, които използват тази дрога, максимален брой подвластни са в Северна Америка и Океания.

Внасяният на европейския континент кокаин е с генезис от Перу, Боливия и Колумбия.

Според отчета, хероинът, внасян в Западна и Централна Европа, идва от Афганистан, откъдето през Иран и Турция се придвижва до балканските страни.

Едно от главните места за търговия с опиати са така наречен даркнет-пазари.
 Концерт Концерт "Изкуството е опция " на Деня за битка с опиатите
Днес е интернационалният ден за битка с наркотрафика и използването на опиати. По този мотив в столичния парк "Заимов " се организира особено събитие -...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР