Производствените цени в Германия през октомври отбелязаха първия си месечен

...
Производствените цени в Германия през октомври отбелязаха първия си месечен
Коментари Харесай

Първи спад на производствените цени в Германия от 2020 г. дава надежда за по-ниска инфлация

Производствените цени в Германия през октомври означиха първия си месечен спад за последните две години и половина, подхранвайки упования, че инфлацията в най-голямата европейска стопанска система може би наближава своя връх. Цените на производителите в индустрията паднаха с 4.2% по отношение на септември основно поради намаляване при електрическата енергия и природния газ, демонстрират данни на Федералната статистическа работа. За съпоставяне, упованията на анализаторите бяха индустриалните цени още веднъж да набъбнат с близо 1% съгласно анкета на Reuters.

Новината може да донесе известно, въпреки и минимално утешение за Европейската централна банка (ЕЦБ), която нападателно повишава лихвите, с цел да укроти инфлацията. През миналата година индустриалните цени растяха по-бързо от нормалното, тласкайки нагоре и разноските на потребителите. Обръщане на наклонността ускорява очакванията, че растежът на потребителските цени може да доближи пик през последното тримесечие, преди да стартира да се намалява. Спадът обаче идва на фона на внезапно стесняване на бизнес интензивността в еврозоната през октомври съгласно показателя PMI.
Реклама
Според Ралф Солвеен от Commerzbank числата " дават мотив за вяра, че темпът на инфлация при потребителските цени също скоро ще доближи своя връх. Това обаче не значи, че казусът с инфлацията е завършил ". В съпоставяне с октомври предходната година индустриалните цени в промишлеността са се повишили с 34.5%, въпреки това да съставлява известно закъснение по отношение на август и септември. Според изследване на икономическия институт Ifo доста немски компании към момента не са трансферирали по-високите си разноски към крайните цени, а плануват да продължат този развой през идващите месеци.

Оптимизмът се помрачава и от данните за базовата инфлацията, която не наподобява да отслабва, а в противен случай - алармира за по-широко и по-силно ценово напрежение. " Основният инфлационен напън не демонстрира признаци на стабилизиране, какъвто и индикатор да разгледате ", сподели пред Reuters икономистът на Danske Bank Пиет Хейнс Кристиансен.

Като антиинфлационна мярка немското държавно управление възнамерява да вкара " спирачки " на цените на газа и електрическата енергия от началото на идната година, за което. Въпреки това упованията са цените да продължат да порастват прекомерно бързо и през 2023 година - с към 7%.
Разходите за труд към този момент също остават под надзор
В края на предходната седмица най-големият синдикат в Германия IG Metall контракти растеж на заплащането на 3.9 млн. служащи в металургията и енергетиката, което е много под темпа на инфлация от 11.6%, най-високия от 70 години. Съгласно съглашението чиновниците ще получат 5.2% нарастване през идната година и 3.3% през 2024 година, както и две еднократни заплащания от по 1500 евро. Така опасенията за серпантина сред заплатите и инфлацията към този момент отстъпват на назад във времето. По думите на президента на ЕЦБ Кристин Лагард растежът на заплатите ще бъде основен фактор при решението какъв брой още да се покачат лихвените проценти в еврозоната.
Реклама Свързани публикации Франция и Германия възобновяват плана за изтребители 21 ноември 2022, 11:37 Производствените цени в Китай с първи спад от две години 16 ноември 2022, 11:50 Германия желае строги инспекции на промените на Орбан преди отпущането на средства от Европейски Съюз 16 ноември 2022, 08:45 Най-голямата обществена промяна в Германия срещна отпор от опозицията 15 ноември 2022, 09:50 Индустрията в Германия стачкува с претенции за по-високо възнаграждение поради растящата инфлация 2 ноември 2022, 08:17 Германия преди всичко: Заплаха ли е проектът на Берлин за енергийната сигурност на съюза 11 октомври 2022, 13:47 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР