Производителят на ветеринарни лекарства Хювефарма, който се контролира от братята

...
Коментари Харесай

"Хювефарма" се цели в пазарна оценка между 3.6 и 4.5 млрд. евро

Производителят на ветеринарни медикаменти " Хювефарма ", който се управлява от братята Кирил и Георги Домусчиеви, ще търси пазарна оценка сред 3.6и 4.5 милиарда евро при дебюта си на фондовата борса в Амстердам. Това излиза наяве от днешното известие на компанията и от оповестения проспект, където към този момент има показателен ценови диапазон, в който ще се оферират акциите и повече елементи за самото предложение.

То стартира през днешния ден и предложения ще се одобряват до 30 юни, като се чака алокацията на акциите и цената да бъдат закрепени на 1 юли. Тогава би трябвало да стартира и вторичната търговия с книжата, което значи, че евентуално още идната седмица " Хювефарма " ще е може би най-скъпо оценената българска обществена компания. Последното механически няма да е правилно, защото за задачата на това IPO се употребява особено основана компания-шапка в Нидерландия. Същевременно обаче контролиращите акционери и огромната част от активността и чиновниците ще са съсредоточени в България.
И за компанията, и за акционерите
Самата оферта към вложителите е разграничена на две елементи. Едната е първично предложение, посредством което се търси да се наберат 300 млн. евро, които да влязат в самата компания. За задачата се издават до 15 млн. новоиздадени акции, които при долната граница на индикативната цена 20 евро за акция ще произведат точно търсения резултат. Ако обаче инвеститорският интерес е по-голям и се реализира по-висока цена (25.75 евро е посочената горна граница) може да бъдат издадени и по-малко акции.

Отделно се оферират и малко над 11 млн. акции, благосъстоятелност на сегашния едноличен акционер - " Адванс пропъртис ", в което съдружници с по 50% са Кирил и Георги Домусчиеви. За тях те биха могли да получат сред 220 и 285 млн. евро според от постигнатата цена. При мощен интерес има и алтернатива след затварянето на предлагането през юли да бъдат родадени и още до 3.47 млн. от техните акции по същата цена. Така двамата братя биха могли да осребрят и още сред 70 и 90 млн. евро.

Дори и при оптимално записване обаче Домусчиеви ще запазят цялостен надзор над компанията с най-малко 85% дял. До него ще се стигне, в случай че бъдат продадени и спомагателните акции, а без тях той би бил 87%.
На бързи обороти
Сделката въпреки и наричана IPO чисто тенически в тази ситуация не е такова като предлагането е частно и ориентирано към определени институционални вложители. Процедурата се води от J.P. Morgan, BNP Paribas и Citigroup Global Markets Europe като световни глобални координатори на предлагането. ING Bank, UniCredit Bank AG ще набират дружно с тях поръчките. Coöperatieve Rabobank, KBC Securities и Raiffeisen Bank International са ко-мениджъри по емисията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР