Производителят на ваксини създава магазин в Швейцария и в американския

...
Производителят на ваксини създава магазин в Швейцария и в американския
Коментари Харесай

Politico: Modernа се опитва да избегне плащането на високи данъци от продажбите на ваксини

Производителят на ваксини основава магазин в Швейцария и в американския щат Делауеър, с цел да избегне заплащането на високи налози върху продажбите на , споделят от холандска организация с нестопанска цел. Това написа в своя публикация изданието Politico, показана от БГНЕС.

В отчет Research on Multinational Corporations (SOMO) цитира изминал контракт сред компанията и Европейската комисия, който „ демонстрира, че облагите от имунизациите на компанията ще попаднат в някои от най-лошите данъчни убежища в света “.

Европейски Съюз, който е поръчал стотици милиони дози ваксини Moderna, заплаща на швейцарското дъщерно сдружение на компанията, Moderna Switzerland GmbH, със седалище в Базел, Швейцария. Страната предлага данъчни ставки до 13 % за задгранични компании.

„ Вероятно ще бъде невероятно за обществеността да дефинира точните облаги, които Moderna Switzerland GmbH ще осъществя, нито да види дали ефикасната данъчна ставка на компанията е даже покрай ниската 13% законоустановена корпоративна данъчна ставка в Базел “, пишат създателите на отчета.
 Съединени американски щати сигнализират за повишен риск от неврологично заболяване след имунизацията на Janssen Съединени американски щати сигнализират за повишен риск от неврологично заболяване след имунизацията на Janssen
Има повишен риск от рядко неврологично заболяване в следствие от имунизацията срещу ковид на компанията " Джонсън и Джонсън ". Това п...

Друг данъчен парадайс е Делауеър, където компанията има 780 патента. Съгласно държавното законодателство приходите от нематериални активи като патенти не се таксуват с налог.

„ Печалбите от имунизациите на компанията ще попаднат в някои от най-лошите данъчни убежища в света “, написа SOMO.

Докладът назовава тази процедура „ троен удар “ - в допълнение към опцията да заплаща малко налози, компанията се е възползвала от вливане на обществени пари за създаване на имунизацията си и по-късно е начислила високи цени.

„ Съществува осезаема икономическа неправда, когато данъкоплатците финансират създаването на даден артикул, единствено с цел да им бъде продаден назад със забележителна разлика “, пишат създателите на отчета. „ Фактът, че получените облаги се оказват в данъчни убежища, където съвсем несъмнено ще бъдат обложени с доста ниска ставка, в случай че въобще има такава, предизвиква тази неправда. “

Компанията е получила милиони обществено финансиране, изключително от държавното управление на Съединени американски щати. До декември 2020 година Moderna получи към 4,1 милиарда $ от Министерството на здравеопазването и обществените услуги на Съединени американски щати, в това число 1 милиарда $ по американската самодейност „ Warp Speed “. Съединени американски щати поръчаха ваксини на Moderna на стойност 7,5 милиарда $, плащайки към 15 $ на доза.
 Задължителна имунизация против COVID-19 на медицински личен състав във Франция Задължителна имунизация против COVID-19 на медицински личен състав във Франция
Франция вкарва наложителна имунизация на медицински личен състав и редица други категории служащи. Това заяви персонално президентът Еманюе...

Европейски Съюз е поръчал на Moderna ваксини на стойност повече от 10 милиарда $, с първична вноска от 360 милиона $, при цена от 22,50 $ на доза. Страните от Европейски Съюз, които заплащат за ваксини от личния си бюджет, получиха отстъпка от 4,50 $ при първичната поръчка заради тази първична вноска.

Коалицията с нестопанска цел за нововъведения за подготвеност за зараза (CEPI) също предложи поддръжка, като даде на компанията безплатна помощ от 900 000 $ в ранните стадии на пандемията. Американската компания се съгласи с „ правилото за еднакъв достъп “ на CEPI за разпространяване на имунизацията съгласно потребностите и продажба на налични цени.

„ Въпреки че одобри безвъзмездните средства при тези условия, Moderna до момента е продавала имунизацията си най-вече на богатите страни в света и не е съумяла да достави нищо от ранното си произвеждане на CEPI “, пишат създателите.

Компанията подписа договорка през май тази година за доставка на 34 милиона дози тази година за COVAX, механизъм за даване на ваксини на по-бедните страни и още 466 милиона през 2022 година.

SOMO пресмята, че Moderna ще прибере 44 % от приходите, генерирани от продажби на ваксини, което в последна сметка ще способства 8 милиарда $ за плануваните доходи на компанията през 2021 година. Въпреки това, групата също по този начин признава висока степен на неустановеност в своите прогнози, като отбелязва неналичието бистрота върху активите на компанията.
 Миокардитът ще бъде вписан като непряк резултат на иРНК имунизациите Миокардитът ще бъде вписан като непряк резултат на иРНК имунизациите
Европейският регулаторен орган за медикаментите е разкрил допустима връзка сред доста рядкото инфектиране на сърцето и иРНК имунизациите против...

„ Без достъп до годишните доклади на Moderna Switzerland GmbH за 2021 година и идващите години данъчната процедура на компанията не може да бъде оценена “, пишат създателите. " Остават ни единствено мощни индикации, че Moderna ще насочи облагите си от ваксини в швейцарска конструкция за отбягване на налози. "

Докато Moderna създава лекарство в Швейцария, този факт не " дава безапелационна икономическа аргументация за какво Moderna би трябвало да печели европейския си приход от ваксини в Швейцария ", прибавиха те.

Ваксината се създава посредством дъщерно сдружение Lonza, чиято фабрика е във Висп в района Вале на страната, както и в Нидерландия.

„ Следвайки логиката на данъчната правдивост, облагите на Moderna би трябвало да се натрупват там, където се реализира действителната й икономическа активност за създаване, произвеждане и предложение на ваксини “, пишат създателите.

До момента от Моderna не са коментирали данните.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР