Производителят на телекомуникационно оборудване Nokia е поредната водеща компания, която

...
Производителят на телекомуникационно оборудване Nokia е поредната водеща компания, която
Коментари Харесай

И Nokia слага край на бизнеса си в Русия

Производителят на телекомуникационно съоръжение Nokia е следващата водеща компания, която се отдръпва от съветския пазар.

Това съобщи за Ройтерс изпълнителният шеф на компанията.

Вчера съперникът Ericsson разгласи, че стопира за неопределен срок бизнеса си в Русия, напомня БНР.

През последните седмици стотици задгранични компании прекъсват връзките си с Русия след началото на нейната инвазия на 24 февруари в Украйна и след налаганите невижданите западни наказания против Москва.

Докато няколко бранша, в това число телекомуникациите, бяха освободени от някои наказания по филантропични или други съображения, Nokia разгласи във вторник, че напускането на Русия е единствената опция.

"Просто не виждаме никакви благоприятни условия да продължим да вършим бизнес в страната при сегашните условия ", показа в изявление за Ройтерс основният изпълнителен шеф Пека Лундмарк.

Той добави, че Nokia ще продължи да поддържа клиентите по време на процеса на евакуиране и на този стадий не е допустимо да се каже какъв брой време ще отнеме самото това евакуиране.

И Nokia, и Ericsson означиха невисок едноцифрен % на продажби в Русия, където китайски компании, като Huawei и ZTE, имат доста по-голям дял.

Трябва да се има поради, че Русия също по този начин е в спор с Финландия и Швеция - родните страни надлежно на Nokia и Ericsson, по отношение на техния интерес да се причислят към военния алианс на НАТО.

Русия също по този начин настояваше фирмите да стартират да построяват мрежи, употребявайки единствено съветско съоръжение, пробвайки се да убеди Nokia и Ericsson да изградят техни заводи в страната.

Пека Лундмарк уточни, че Nokia няма да приложи проекта, разгласен през ноември, за основаване на взаимно дружество с съветската компания YADRO за създаване на 4G и 5G телекомуникационни базови станции.

Решението на Nokia да напусне Русия ще засегне към 2000 служащи и има възможност на някои от тях да бъде препоръчана работа в други елементи на света, добави той.

Ройтерс припомня, че Nokia има към 90 000 чиновници в международен мащаб.

"Ще би трябвало да има доста огромни промени, преди да бъде допустимо да се обмисли още веднъж правене на бизнес в Русия ", заключи Лундмарк.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР