Производителят на смазочни материали Castrol проведе изследване, чиято задача беше

...
Производителят на смазочни материали Castrol проведе изследване, чиято задача беше
Коментари Харесай

Защо електромобилите все още са непопулярни?

Производителят на смазочни материали Castrol организира проучване, чиято задача беше да обясни аргументи за към момента ниска известност на електрическите автомобили. В него са били допитани над 10 000 души, като от отговорите им са избрани 5 сериозни точки, чието превъзмогване ще докара до бързо прекосяване от транспортни средства с мотори с вътрешно горене към електрически автомобили.
Основните заключения са направени след допитването до 9200 притежатели на коли, 750 шефове на транспортни компании и 30 представители на автомобилната промишленост (предимно чиновници във компании за съставни елементи и съоръжение, както и в компании, произвеждащи батерии). Според тях, главният проблем по пътя към всеобщо прекосяване на електрически автомобили е цена им. Близо 2/3 от респондентите смятат, че тя е прекомерно висока, а като идеална се показва стойност от 36 000 $.
 Renault понижава цената на електрическите автомобили с до 30% Renault понижава цената на електрическите автомобили с до 30%
Френският производител Renault и неговият сътрудник Nissan ще понижат цената на електрически модели с сред 20 и 30%. Това ще бъде п...
Вторият значим миг е времето за зареждане. Допитаните от Castrol са склонни да чакат не повече от 31 минути, колкото приблизително продължава една отмора за обяд. Повечето консуматори на коли със общоприети мотори отделят единствено към 21 минути за отмора, тъй че по-дълъг интервал от време не ги урежда.
Що се касае до пробега с едно зареждане, участващите в анкетата са на мнение, че идеалният е 470 км. С толкоз сега могат да се похвалят единствено няколко модела на ток, като те са произвеждане на фирмите Tesla, Volkswagen, Rivian и Lucid. Последната от тях е рекордьор, като нейният седан Lucid Air, който ще се появи на пазара следващата година, ще изминава до 812 километра с едно зарежане.
На всеобщото разпространяване на електомобилите пречи и едва развитата мрежа от зарядни станции. При това 70% от запитаните желаят да имат разполагаем терминал покрай дома си, 67% мечтаят за зарядна станция до работата си, а 62% желаят да поучават електричество за своите коли единствено от възобновими източници на сила.
На последно място е значима и марката на предлагания модел на ток. Точно 50% от участвалите в допитването биха разгледали опция за прекосяване на електрически автомобил, единствено в случай че такава версия се предлага за обичания им модел.
 Притежанието на електрически автомобил се оказа по-евтино от това на бензинова кола Притежанието на електрически автомобил се оказа по-евтино от това на бензинова кола
Електрическите коли се оказват по-евтини за владеене за дълъг интервал от време, даже първичната цена, платена за тях да е по...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР