Производителят на самолети Airbus анулира договор за доставка на 50 ...

Производителят на самолети Airbus анулира договор за доставка на 50

Airbus анулира договор за 50 самолета заради събеден спор с Qatar Airways

Производителят на самолети Airbus анулира контракт за доставка на 50 самолета A321neo за Qatar Airways (Qatar Airways) на фона на спор за недостатъци във фюзелажа на самолета на производителя. Това предава Франс прес, представена от. 

" Потвърждаваме, че сме анулирали контракта за 50 [самолета] A321neo с Qatar Airways в сходство с нашето право ", сподели представител на самолетната компания пред организацията. 

В края на декември 2021 година Qatar Airways заведе дело във Върховния съд на Лондон против Airbus, с цел да получи следствие за нарасналото изхабяване на композитното покритие на фюзелажа на аероплан A350. Главният изпълнителен шеф на Qatar Airways Акбар ал-Бейкър преди този момент прикани Airbus да признае дефектите на повърхността на фюзелажа на самолета A350, изключвайки закупуването на подобен широкофюзелажен аероплан от катарската самолетна компания в бъдеще. 

Катарската компания неведнъж е изтъквала проблемите с нарасналото изхабяване на композитния фюзелаж, подуването на боята там. Поради тази причина Qatar Airways спря полетите на 20 от 53 самолета от този вид. 

Според Airbus проблемите с деградацията на повърхността на самолета не са структурни, а са свързани по-специално с изискванията на работа на самолета от катарската самолетна компания. Тази оценка е подкрепена от Европейската организация за авиационна сигурност (EASA). Airbus също по този начин съобщи, че ще търси самостоятелна правна експуртиза на претенциите на Qatar Airways за недостатъци на фюзелажа на своя аероплан A350. 

Източник: manager.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg