Производителят на електрически системи и компоненти АК Електрик инвестира 6

...
Производителят на електрически системи и компоненти АК Електрик инвестира 6
Коментари Харесай

Доставчик на Волво откри новo производство в България

Производителят на електрически системи и съставни елементи " АК Електрик " влага 6 милиона евро в нов завод във фабриката си в Радомир. В индустриалното хале, което е с повърхност от 2500 кв. м, ще се прави боядисване на железни елементи по специфична технология.

Новата инвестиция ще сътвори нови 20 директни работни места и над 200 непреки. В самото дружество са заети над 600 души.

Компанията, която е част от шведската AQ Group, ще разшири производството, само че и ще развие нова активност. Целта е да бъдат привлечени нови клиенти от автомобилостроенето и влаковата промишленост, оповестиха от сдружението.

Най-големият клиент на предприятието е автомобилната промишленост. Компанията има подписан контракт с шведския автопроизводител Volvo на стойност към 3.5 млн. лв.. Благодарение на новия завод се чакат повече поръчки от Volvo.

" АК Електрик " изпраща испешна 2017 година, отчитайки 40% растеж на оборота, който доближава 50 млн. лв.. Компанията е номинирана и за идния конкурс Инвеститор на годината.

" Предприятието се развива доста стабилно през последните години, следвайки най-модерните правила за нововъведения ", съобщи на церемонията по откриването зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов.

Компанията приготвя и спомагателни вложения до края на годината, с които ще бъде разширена индустриалната база и ще бъде купено ново съоръжение като роботи, CNC машини за лазерно рязане и преси.

" Електрик " Радомир е учреден преди 57 години и създава произведения за автомобилостроенето, ЖП, хранително-вкусова индустрия, телекомуникациите, автоматизацията, общата електротехника.

През 2003 година компанията става част от шведската AQ Group, която след това купува и фабрики в Годеч и Велико Търново. Основната продукция на компанията са електротабла и електромеханични елементи и структури.

Фабриката в Радомир е ситуирана на 22 000 кв. м индустриална повърхност и има над 600 чиновници. През 2016 година оборотът на предприятието е над 18 млн. евро, а през 2015 година - 32 млн. евро.

Шведската AQ Group е основана 1994 година и има 26 завода в 12 страни. За 2016 година оборотът й е към 350 млн. евро, а заетите са над 5300 души.

Шведският бизнес като цяло е с положителна настройка към страната ни. Актуално изследване демонстрира, че 90% от шведските компании виждат капацитет за развиване на бизнеса в България.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР