Производителите на вятърна енергия твърдят, че промените в закона трябва

...
Производителите на вятърна енергия твърдят, че промените в закона трябва
Коментари Харесай

Вятърните паркове искат гарантирани цени на свободния пазар на ток

Производителите на вятърна сила настояват, че измененията в закона би трябвало да са съобразени със спецификите на активността им.

© Силвия Златкова Още по тематиката
Марош Шефчович: България би трябвало да прояви интензивност по въпроса със затварянето на ТЕЦ-овете

Зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по Енергийния съюз пред " Капитал "
23 мар 2018
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
22 мар 2018
Съдът дефинитивно върна делото EVN на прокуратурата

Апелативният спецсъд удостоверява, че обвинителния акт против Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев е " неразбираем "
20 мар 2018
Омбудсманът желае потребителите да могат да оспорват цените на тока и газа

Мая Манолова сезира Конституционния съд за неналичието на такава опция
19 мар 2018
Световни колоси желаят да доставят тръбите за интерконектора с Гърция

До 20 април плановата компания би трябвало да избере 5 от тях, които да приготвят дефинитивни предложения
18 мар 2018
Започва изследването на газовия хъб " Балкан "

Договорът с българо-швейцарския консорциум е за 2.3 млн. лв., цялото оборудване се чака да коства до 2.4 милиарда евро
18 мар 2018
Промени в Закона за енергетиката ще дадат несъразмерна власт на КЕВР

Идеята на депутати от " Обединените патриоти " енергийният регулатор да позволява покупко-продажби по своя преценка е рискова
9 мар 2018
Всички ВЕИ централи ще продават силата си на борсата от 1 юли

Производителите ще получат от страната твърдо закрепено заплащане над междинната пазарна цена
6 мар 2018 Факт са първите рецензии към подготвяните промени в Закона за енергетиката, с които от 1 юли всички производителите на електрическа енергия с преференциална цена ще би трябвало да излязат на свободния пазар. Българската ветроенергийна асоциация (БГВА) разгласи, че след измененията " наложително следва да се запазят изискванията и всички основни детайли по подписаните контракти за изкупуване, тъй че да се подсигуряват приходите на вложителите във вятърна сила все още на реализирането на инвестицията ".

В публично мнение на организацията до ръководителя на комисията по енергетика Делян Добрев и ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов, се споделя още че не се утвърждава лансираното желание за установяване на планирани пазарни цени на тока въз основата на исторически данни от енергийната борса за миналата година. Това обаче е значимо за страната защото ще подсигурява прогнозируемост на разноските и ще ограничи опциите за операции на пазара.

Спор за пари

Сега топлофикациите, когенерациите, заводските централи, както и ВЕИ-та с конфигурирана мощ от 4 и над 4 мегавата продават творби ток непосредствено на НЕК по закрепени преференциални цени. С измененията в Закона за енергетиката тези производители ще бъдат задължени да осъществят цялата си силата на свободния пазар като получат контракти за награда, които да компенсират разликата сред пазарната цена и тази, която те имат във дълготрайните си контракти. Премията обаче ще е закрепена за всеки един производител и ще се пресмята от КЕВР, която ще дефинира планирана пазарна цена за година напред. Например в случай че анализите на регулатора покажат, че даден производител би могъл да реализира междинна годишна цена за силата си през борсата от 80 лева за мегаватчас, а дълготрайния му контракт е за 400 лева за мегаватчас, то договорът за награда ще е 320 лева за мегаватчас.

Тук несъмнено има пазарен риск междинната референтна цена да не бъде реализира и в последна сметка ВЕИ централата да не реализира планувания доход. Точно за това сдружението на вятърните паркове упорства да се вкарат контракти за разлика, а не за награда. " В случай на отклонения сред референтната и пазарната цена, ние настояваме да бъде очакван компенсационен механизъм за ВЕИ производителите, който да подсигурява опазване на доходността по отношение на сегашните контракти за изкупуване на електрическата сила по преференциални цени ", написа в писмото.

Според БГВА процесът по прекосяването към този тип " контракти за разлика " наложително следва бъде съгласуван, прилаган и тълкуван в смисъла на приоритет на производството на електрическа енергия от възобновими източници, защото това е планувано в правото на Европейския съюз. За този нов тип скица за подкрепяне на ВЕИ съгласно асоциацията следва да се планува и нотификация пред Европейската комисия.

Как се предвижда борсов пазар

Предложенията за промени в Закона за енергетиката указват, че КЕВР ще проучва цените на Българската самостоятелна енергийна борса за последните 12 месеца и на тази база ще предвижда какви ще са те през идната година. Ще има диференцирани ставки за другите типове производители, тъй че да се отчетат спецификите им на работа.

Основният минус на този метод съгласно БГВА е, че историческите данни не са представителни за извеждане на законни заключения за бъдещето. В поддръжка на това те показват, че през 2017 година цените на електрическата енергия са били с 25% по-високи по отношение на 2016-а. " Историческите цени не са представителни за бъдещия интервал, защото размерите на търговия и профилите на предлаганата и потребяваната сила се несъпоставими ", споделят още от организацията на вятърните паркове. В случая се има поради това, че вятърната сила има мощно изменчив и променлив профил, като може да доминира в нощните часове, когато липсва ползване и надлежно цените са най-ниски.

" Поради това настояваме за създаване на обществен и отчитащ спецификите на обособените технологии механизъм за установяване на референтната цена ", споделя в писмото БГВЕА и предлага да бъде направена симулация, която да изследва по какъв начин ще повлияят ВЕИ на борсовата цена (базова и пикова).

Желание за пролонгация

Наред с всичко това БГВЕА смята, че срокът за прекосяване към новия модел на търговия би трябвало бъде отсрочен най-малко до 1 януари 2019 година, с цел да разреши на вложителите да преминат през естествените процеси на разбор, финансова оценка и утвърждение. " Това е развой, в който са включени и финансиращите институции и който съгласно нормалната процедура продължава няколко календарни месеца ", споделят производителите на вятърна сила. Според тях подписване на новите контракти с половин година по-късно не би изменило значително обстановката на пазара, само че в това време би подсилило инвеститорското доверие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР