Производителите на праскови в Сливенския регион са в протестна готовност

...
Производителите на праскови в Сливенския регион са в протестна готовност
Коментари Харесай

Производители на праскови в протестна готовност заради ниските изкупни цени

Производителите на праскови в Сливенския район са в протестна подготвеност поради ниските изкупни цени, вноса от Гърция и Молдова и изгубените пазари поради войната в Украйна.

Разходите за развъждане на плодовете са се нараснали тази година три пъти, а ниските изкупни цени евентуално ще доведат до банкрути, предвиждат производителите. Проблем за тях е и забавеното заплащане на изкупените към този момент количества плод. Земеделците упорстват преработвателните предприятия предпочитано да работят с локална продукция.

" Никой не заплаща. Само на бележки. По един джоб бележки сме събрали към този момент. Имаме несъмнено 10-20 тона единствено на бележки дадени. Никой не превежда пари... цените са доста ниски - 50-52 стотинки. ", споделя Пламен Петров.

" При нас стартира акцията 65 ст., по-късно на 62 ст. В момента е на 56 и 52 стотинки....Прасковата, която ние произвеждаме, е изцяло задоволителна и в случай че те не купуват от Гърция, би трябвало да ви кажа, че ние няма да имаме проблеми. Те също няма да има проблеми, тъй като ще си партнираме, ще има едно доверие. ", счита Венцислав Темелков.

На среща през днешния ден със служебния заместник-министър на земеделието стана ясно, че бранша ще бъде подкрепят с европейски средства за превъзмогване на отрицателните въздействия от военния спор в Украйна, предава Българска национална телевизия.

" В момента най-важното нещо е бързото разпределяне на обезщетителните заплащания. Имаме уверението, че ще се работи редом извънредно бързо, тъй че в края на месец септември да стартираме да получаваме по този начин витално нужните финансови средства, с които да се компенсираме. ", сподели Тодор Джиков, длъжностен заместител министър на земеделието.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР