Производителите на модерни трактори все повече наблягат на абонаментни услуги

...
Коментари Харесай

Умните трактори вървят по пътя на Apple


Производителите на съвременни трактори от ден на ден натъртват на абонаментни услуги (снимка: CC0 Public Domain)

Умните трактори не са оригиналност в земеделието – те могат да се движат самостоятелно по заложени направления, с цел да засяват, пръскат с препарати и жънат без човешка интервенция. Все повече производители обаче вземат решение да комбинират своя авангарден хардуер със програмен продукт и абонаментни модели, с цел да подтикват растежа на приходите.

„ Колкото повече технологии можем да разработим, с цел да позволим на земеделските производители да създадат земята си най-продуктивна, без да се постанова да харчат толкоз доста пари за торове и първични материали, толкоз по-добре е за всички “, споделя пред Ройтерс Джулиан Санчес, шеф на поделението за „ нововъзникващи технологии “ в Deere & Co, един от най-големите производители на трактори в света и разработчик на смарт-технологии за земеделието.

Инвестициите в автоматизация при земеделското съоръжение занапред ще набират скорост за Deere и за съперници като AGCO и CNH Industrial. От няколко години селското стопанство страда от намалаващата работна мощ. Сега геополлитическата обстановка усложнява картината с изгледите за продоволствена рецесия. Заради военния конфикт на територията на Украйна и все по-свирепата суша в доста основни страни-производителки на зърно, пазарът тази година е „ земетръсен “, белязан от скокове на цените на зърното и на суровините в земеделието. Това подтиква от ден на ден аграрни производители се борят да усилят добивите, като въпреки всичко лимитират използването на торове и пестициди.
още по темата
От своя страна цялостната картина тласка производителите на земеделска техника по пътя на Apple: хардуер плюс програмен продукт плюс абонаментни услуги. Така да вземем за пример компании като Deere все по-често оферират тракторите си в комплект с абонамент за самостоятелните функционалности – по модела „ като услуга “.

Това би трябвало да помогне на производителите да генерират „ повтарящи се доходи “. Подобен „ повтарящ се модел “ може да бъде стопански удобен за производителите на тежки машини, изключително в този момент, когато става дума освен за самостоятелност на тракторите, само че и за събирането на данни и техните обработка и разбор. Производителите последователно се трансформират в освен това от снабдители на техника – техните модели за абонамент или лизинг могат да донесат по-високи маржове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР