Производители на изкуствени елхи и коледни аксесоари от Раковски вече

...
Производители на изкуствени елхи и коледни аксесоари от Раковски вече
Коментари Харесай

3D eлха - последният писък на модата

Производители на изкуствени елхи и коледни аксесоари от Раковски към този момент 15 години конкурират масирания импорт на елхи от Китай. Братята Йонко и Любомир Земярски са единствените производители в страната на коледния аксесоар. Нещо повече - над 70% от производството се изнася в Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Македония, Словения, Австрия и други В България си партнират с огромни търговски вериги. През 2017-2018 година фамилната компания, в която работят над 50 души, е вложила 300 000 евро за рационализация. Монтирана е нова линия за произвеждане и на 3D eлха, която прилича естествената и е последният вик на модата в Европа. Втора година тяхна елха блества и в центъра на Пловдив. През 2009 година братя Земярски вложиха средства и в баскетболна площадка в Раковски.

Има обаче разлики в желанията към цвят, форма, величина и тип, времето и средствата за покупка, прибирането на украсата и други Това обявиха производителите във връзка на тяхно неофициално изследване в интервала ноември 2017 - ноември 2018 година в 8-те страни, в които осъществят продукцията си. Най-популярният цвят е зеленият. Семействата избират този цвят, в разнообразни негови нюанси.

На второ място са заскрежените елхи и тези в бяло, които са най-търсени в България, Румъния, Сърбия, Словения, Хърватска. Някои балкански страни, като Македония и Хърватска, са по-смели и избират елхи в алено. Най-голямо многообразие има в Австрия, където опитват със сини, розови и оранжеви дръвчета. На цветни елхи или цветна декорация се стопира и частният бранш - търговски центрове, магазини, банки, застрахователи и други Най-популярният модел елха в 6 от 8-те страни е жилковата, а в Хърватска и Унгария е 3D елхата.

Българинът отделя приблизително сред 90 и 100 лв. за покупка на изкуствена коледна елха

Приблизително толкоз отделя и семейство в Румъния, Македония, Сърбия и Австрия (45-50 евро). Около двадесет % повече - в Унгария и Хърватска (60-65 евро), а най-вече - в Словения (100 евро). Последните години фамилиите харчат повече, като няма разлика сред столиците и огромните градове.

Новост е търсенето на елхи, подобаващи за външни условия. Най-често се поръчват от организации от частния и обществения бранш. Има търсене и от семейства, които слагат елхата в градината пред къщата и я украсяват с LED светлини.

Кога се украсява коледната елха? В Хърватска, Унгария, Австрия и Словения елхата се украсява още в средата на ноември и се прибира след 20 януари. В Сърбия, Македония, България и Румъния това става по-късно, при започване на декември, а свалянето на украсата - по-рано, 6-15 януари.

При критериите за избор няма основни разлики сред 8-те страни. На първо място е критерият реалистичност - какъв брой близко е декоративната елха до естествената. На второ - цената, на трето - формата. Четвъртият по значимост аршин е височината. В България и Хърватска фамилиите поръчват най-често елха с височина 1.80, а в Словения - 2.20 метра.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР