Производители коментират цената на хляба:Категорично хлябът ще поевтинее с 20%

...
Производители коментират цената на хляба:Категорично хлябът ще поевтинее с 20%
Коментари Харесай

Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите: Само в сивия сектор няма ефект от 0% ДДС за хляба

Производители разясняват цената на хляба:

Категорично хлябът ще поевтинее с 20% поради нулевата ставка на Данък добавена стойност за него и брашното. Всякакви изказвания на некомпетентни баничари какъв брой ще стигне цената на хляба, са повече от пошли и неприятни.

Така илюстрира обстановката пред " " Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите откакто през днешния ден в " Държавен вестник " бе обнародван обновеният държавен бюджет, в който е заложено, че ставката на Данък добавена стойност за хляба се смъква от 20% на 0% за 1 година - до юли 2023 година Брашното също ще се полза с 0% Данък добавена стойност, от което бюджетът се чака да има пропуснати доходи от 8 млн. лева

Според Кукушева хлябът ще поевтинее с тъкмо толкоз макар изказванията на доста икономисти, че това няма да се случи, а ще е по-скоро помощ за самите хлебари. По думите й браншът чака в околните дни Министерството на финансите да разгласява условията за счетоводната отчетност на сектора, който има няколко дни да постави книжата си в ред преди ставката да се задейства дейно от събота, 9 юли.

" В момента има 3-дневен период гилдията да приведе в сходство счетоводството си. Компетентните органи по надзора ще извършат своите инспекции проверки, тъй като концепцията е законът да бъде спазен в цялата суровост и да отговори на задачите, за които се вкарва това - главно обществени, тъй като крайният консуматор заплаща постоянно Данък добавена стойност и по тази причина цените на всички типове самун и брашна ще бъдат понижени с 20% ", акцентира Кукушева.

За кой самун важи

Една от многото рецензии към кабинета за антикризисните ограничения бе ориентирана към това, че се смъква до 0 Данък добавена стойност върху всички типове самун, а освен върху базовия - какъвто е казусът с отстъпката при горивата, да вземем за пример. От окончателния текст на закона се вижда, че мярката важи за всички разновидности.

В обнародвания през днешния ден закон е обещано определение за това какво е самун за задачите на счетоводството, от което се вижда, че облекчението визира всички типове - " артикул, който се получава от изпичането на тесто, получено от разбъркване на пшенично брашно или друга зърнена просвета, независимо или в композиция, и вода, със или без прибавяне на сол, втасало благодарение на хлебна квас или закваска, и софтуерни добавки (при необходимост) ".

Определението за " брашно " е артикул, който се получава от смилането на хлебна пшеница и е кадърен за произвеждане на самун и хлебни артикули.

И икономисти, и специалисти по счетоводни въпроси предвидиха още когато за пръв път бе препоръчана мярката, че посредством нея внезапно всички ще се окажат производителите на самун, въпреки да оферират банички, пица и други типове закуски.

Кукушева е уверена, най-малко що се отнася на бранша на ярко, че всички типове закуски ще продължат да включват и 20% Данък добавена стойност в крайната си цена.

" По отношение на моите сътрудници съм в непрекъсната връзка и няма сътрудник, който да не е наясно какво би трябвало да направи, тъй че да се случат нещата към 9 юли...За първо път в България се случи нещо доста значимо в интерес на всички консуматори - да намалее крайната цена за брашното и хляба с 20%. И това не са проценти, които се отнасят до промоцията ", показва Кукушева.

Промоциите ще продължат да съществуват, само че те ще бъдат след приспадане на 20% от Данък добавена стойност.

Поевтинява ли хлябът

Според нея дори към този момент е налице такова поевтиняване поради отпадането на налога във веригата " Лидл ". За него през последните дни заяви вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова. Още на 2 юли в прессъобщение на ведомството бе посочено, че хлябът към този момент е поевтинял с 20%, въпреки че законът влиза в действие тъкмо седмица по-късно. Тя се базира на цените в две вериги - " Лидл " и " Кауфланд ", които в този ден правеха промоция на някои хлябове с съвсем същия размер. Намалението на Данък добавена стойност за хляба, определяно от икономисти като популистка мярка със противоречив резултат, е таман концепция на Нинова, която в последна сметка бе подкрепена от Министерството на финансите. По негови оценки това ще коства на бюджета 60.9 млн. лева по-малко събрани от Данък добавена стойност.

След изявления в медиите, че Нинова бърка обичайна промоция с невлязлото още в действие понижение на Данък добавена стойност за този артикул, през днешния ден бе изпратено ново известие. В него се удостоверява, че цените в множеството вериги към този момент отразяват нулевия Данък добавена стойност, а тези в дребните магазини са близки до веригите. Тази информация идва от почналите инспекции от страна на Комисията за отбрана на потребителите, която е на послушание таман на Министерството на стопанската система. Самата Нинова в един миг преди окончателното гласоподаване на текстовете сподели известно съмнение за крайния резултат от мярката и позволи, че в случай че няма поевтиняване, то най-малко може да има задържане в цената.

И съгласно Мариана Кукушева няма да остане неизпитан производител на самун, с цел да се види съблюдава ли закона. Напомни, че спекулата се санкционира и по Закона за отбрана на потребителите, и по Закона за защита на конкуренцията.

Малки против огромни

Откакто се разисква понижението на Данък добавена стойност за хляба, без да се има поради признатата след това и за брашното, дребни производители на самун разясняват в телевизионни репортажи, че кой-знае какво поевтиняване не може да се чака, тъй като разноските за сила и брашно порастват заради непрекъснатото им повишаване.

Според Кукушева на такива отзиви даже не би трябвало да се дава думата, защото нямат общо с обстоятелството, че като се начислят разноските по производството на един артикул и от неговата последна цена се отстрани 20% Данък добавена стойност, то няма по какъв начин това да не докара до понижение.

" Пълна непросветеност е повода да настояват такова нещо и опит да заблудят обществото и да успокоят себе си, че може и по този начин. В България не са непознати случаите на всевъзможни тарикатски номера, а в действителност те ще попаднат под ударите на закона. И всеки извършител на закона ще бъде осъден както желаеме и самите ние като национално представителна браншова организация. В противоположен случай би се получило неравностойно отнасяне сред сивия бранш, който нормално съставляват дребните, и действителния бял бранш, който заплаща налози и работи в услуга на потребителите ", заключава тя.

Напомня, че съгласно утвърдените и заложени в актуализацията на бюджета ограничения, компенсацията на бизнеса поради скъпия ток ще продължи. " Всеки артикул има себестойност и цената на тока е един от съставените елементи и в случай че някой да твърди, че тъй като растели разноските за превоз и сила, че няма да понижи Данък добавена стойност за крайния артикул, е повече от неуместно ", добавя тя.

Посочва, че няма данни през последните 3 година на пазара да са се появили нови производители на самун, а и това време е изцяло задоволително да натрупаш оборот, който те задължава да се регистрираш по Данък добавена стойност. Според нея недостигналите прага за толкоз години са работещите в сивия бранш.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР