Програмата за съвместни действия между Министерството на туризма на България

...
Програмата за съвместни действия между Министерството на туризма на България
Коментари Харесай

Ангелкова и гръцкият й колега подписаха Програма за съвместни действия в областта на туризма

Програмата за взаимни дейности сред Министерството на туризма на България и Министерството на туризма на Гърция в региона на туризма, която през днешния ден подписахме за периодa 2020-2022 година, ще надгради извънредно положителните другарски и стратегически връзки сред нашите страни и ще разшири взаимния продан на опит. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след церемонията за парафиране на документа. Тя приветства сътрудника си Хари Теохарис, който идва за първи път у нас, и изрече убеденост, че с направената стъпка ще се усили още размяната на туристи.

Въпреки компликациите през изтеклата година, отчетохме над 9,3 млн. задгранични визити у нас през 2019-а, което е 0,4% растеж по отношение на рекордната 2018 година, уточни министър Ангелкова и посочи, че Гърция е измежду най-важните ни пазари за входящ туризъм – обичайно в топ 3 на класацията. През 2019 година туристическите визити на гръцки жители в България са близо 1,17 млн. (второ място) и означават повишаване от 4,7% по отношение на миналата година.

Данните за противоположния поток са близки - пътуванията на български жители в Гърция през 2019-а са над 1,4 млн. и това е 4,2% растеж спрямо година по-рано. За последните пет години броят на визитите на гръцки туристи се е нараснал с съвсем 12%, освен това визитите са целогодишни, сподели още тя и подчертава, че опциите са доста по–големи. Нововъведената Единна система за туристическа информация към този момент ни дава сериозен прорез какво избират гръцките посетители и това предизвиква основаването на още по-разнообразни и новаторски артикули, стана ясно от думите й.

Сходните числа за взаимните визити са съображение за промотирането на България и Гърция като взаимна дестинация за далечни и перспективни пазари, безапелационни бяха и двамата министри. Г-н Теохарис благодари на министър Ангелкова за поканата и за положителното съдействие сред двете институции, което докара до актуалното съглашение. Туризмът е неповторим дипломат на другарството, а съглашението ще задълбочи партньорството сред двете страни. Туризмът пораства в международен мащаб и това ще продължи през идващите десетилетия, предвижда той. Въпреки че като цяло браншът е сфера на конкуренция сред страните, съседството посред ни ще донесе доста изгоди, съобщи гръцкият министър. Сред общите договорености той загатна обмена на информация, взаимни туристически артикули за далечни пазари, шерване на опит за взаимоизгодни маркетингови тактики и др.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР