Прогнозната разлика, която ще надплати българският бизнес за газ през

...
Прогнозната разлика, която ще надплати българският бизнес за газ през
Коментари Харесай

Бизнесът се оплака, че „Булгаргаз“ му продава 40% по-скъп газ

Прогнозната разлика, която ще надплати българският бизнес за газ през април, възлиза на 31.96 лева./MWh), или 38.6%. Това са изчисленията, които прави Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), на база показаната от „ Булгаргаз “ преди две седмици прогноза за идващия месец и настоящите цени на свободния газов пазар в Европа. Асоциацията, в която членуват четирите национално показани работодателски организации, упорства „ за предприемане на незабавни ограничения за понижаване на разликата сред спотовата цена и цената за българските икономически консуматори “.

Припомняме, че съгласно формула, одобрена от Комисията за енергийно и водно контролиране, при образуването на цената на контролирания пазар се взима междинната стойност на холандския газов хъб TTF за предходния месец, цената на азерския газ, който се индексира по отношение на петрола, и цената на газа от хранилището в „ Чирен “. Към това се прибавя и награда за „ Булгаргаз “, възлизаща на 11.64 лева./MWh.

Бизнес организациите дават за образец препоръчаната от публичния снабдител цена за април от 103.08 лева./MWh и надлежно предстоящата цена за промишлеността е 114.72 лева./MWh. Същевременно към 22 март 2023 година фючърсните котировки на TTF за април на борсата ICE възлизат на 82.77 лева./MWh.

Сходна е обстановката и за месец март: цената за индустрията е 118.38 лева./MWh, а междинната цена на ТТF spot на борсата ЕЕХ от 1 до 21 март е 88.62 лева./MWh – разлика от 33.6%.

За февруари цената за българския бизнеса е 135.99 лева./MWh, а междинната цена на ТТF spot – 104.91 лева./MWh, като разликата е разликата е 29.6%.

Отчитайки дълготрайния контракт на „ Булгаргаз “ ЕАД за доставка на един милиард кубически метра природен газ от „ Азербайджан Газ Съплай Къмпани “, привързан 100% с петролна съставния елемент и ниските котировки на петролните деривати, българският бизнес няма пояснение за образуваните от „ Булгаргаз “ ЕАД и одобрявани от КЕВР цени на газа от началото на годината “, написа в позицията.

Оценките на бизнес организациите са, че тези разлики ще доведат до спомагателен разход за промишлеността от към 42 млн. лева месечно, или почти 125 млн. лева за интервала февруари – април.

Ясно проличава, че с изключение на, че започнахме да плащаме по-скъп газ от Западна Европа, ножицата се отваря с всеки минал месец “, написа още в позицията.

Организациите питат какво се случва с нагнетения през предходната година безценен газ в хранилището „ Чирен “. Служебното държавно управление към този момент заяви, че се водят договаряния с Европейската комисия за отплата, защото страната беше задължена съгласно европейска инструкция да цялостни стремително хранилището си, когато цената на горивото беше на рекордни цени.

Според АОБР има и различен проблем с изчисляването на газа за промишлеността – не е налична и действителна аргументация за размера на наградата, начислявана от „ Булгаргаз “ ЕАД от съвсем 12 лева./Мвтч, която също способства за оскъпяването на доставките.

Нарастващите разлики в цените на природния газ и то в миг, в който пазарната обстановка в Европа се усъвършенства, ще влошат конкурентоспособността на българската промишленост и забавят икономическия напредък “, приключва позицията на бизнеса.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР