Прогнозите на Европейската централна банка за инфлацията не се базират

...
Прогнозите на Европейската централна банка за инфлацията не се базират
Коментари Харесай

ЕЦБ готова да се намеси, ако инфлацията не се успокои

Прогнозите на Европейската централна банка за инфлацията не се базират на „ сляпа убеденост “ и институцията ще предприеме дейности, в случай че нарастването на цените се окаже по-трайно. Това съобщи гуверньорът на Френската централна банка Вилроа дьо Гало, цитира от Блумбърг.

Макар че инфлацията се оказа по-висока и устойчива от предстоящото от ЕЦБ, представители на централната банка, в това число и Дьо Гало, чакат инфлационният напън да отслабне през 2022 година

Френският централен банкер обаче съобщи, че той и неговите сътрудници ще наблюдават деликатно новите данни за цените. В момента Френската централна банка предвижда, че инфлацията във втората по-големи стопанска система в еврозоната ще падне под 2% до края на тази година.

„ Това е качествена прогноза. Очевидно не става въпрос за сляпа убеденост. Ако инфлацията се окаже по-трайна, не се съмнявайте, че ще намерим решителността и потенциала бързо да пригодим паричната си политика “, сподели Дьо Гало.

Неговите мнения показват смяна към по-предпазлив звук във връзка с прогнозите за инфлацията на ЕЦБ.

Латвийският му сътрудник Мартинкс Казакс също съобщи, че би било неточност да се чака, че централната банка няма да увеличи лихвените проценти или да редуцира тласъците, в случай че е нужно.

В изявление за радио France Info в сряда Дьо Гало сподели, че обстановката за ЕЦБ е „ друга “ от тази за Федералния запас на Съединени американски щати, който може да увеличи лихвите си още през март.

„ Тяхното възобновяване е даже по-силно от нашето. При тях има напън на пазара на труда и заплати, който е по-силен от този при нас. По тази причина те стягат паричната си политика по-бързо от ЕЦБ “, изясни той.

Паричните пазари залагат на нарастване на главния лихвен % на ЕЦБ с 10 базисни пункта до минус 0,4% до септември, до момента в който прогнозите за Фед стягане с  повече от четвърт % пункт до март.

Основната догадка на Вилроа остава, че инфлацията ще се забави, щом напрежението с веригите на доставки стартира да отслабне, а енергийните цени доближат своя връх. След това еврозоната може да навлезе в нова фаза на по-силен ценови напредък, който от дълго време се изплъзва на ЕЦБ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР