Прогнозата за растеж на рекламните инвестиции през 2018 г. показват

...
Прогнозата за растеж на рекламните инвестиции през 2018 г. показват
Коментари Харесай

Глобалните рекламни инвестиции нарастват до 589.5 милиарда долара, в България ръстът ще е с 3%

Прогнозата за напредък на рекламните вложения през 2018 година демонстрират нарастване от 3.6% през 2018 година, само че се виждат серизони разлики в скоростта на обособените пазари – Германия, Индия и Съединени американски щати дават прогноза за бъдещи нараствания на медийните вложения, до момента в който обичайно огромни пазари като Китай, Русия и Англия чакат закъснение

Дигиталните медии към този момент изрично изпреварват малкия екран в световен мащаб и през 2018 година се планува вложенията в цифрова реклама да отхапят над 38% дял от общите разноски за реклама, изпреварвайки малкия екран, която остава с 35,5% дял от общия медиен бюджет

Видеото и обществените медии ще бъдат най-силния мотор за растежа на цифровата реклама, главно на сматрфон устройства

Инвестициите в мобилна реклама изместват изрично обратно вложенията в десктоп и на световно равнище ще доближат до над 121 милиарда $.

Глобалната информационна група Dentsu Aegis Network показа най-новия отчет за разноските за реклама, който планува нарастването им в международен мащаб през 2018 година до 589.5 милиарда $. Въз основа на данните, получени от 59 страни, отчетът сочи растежът на международните разноски за реклама да доближи до 3,6% спрямо 3,1 – през 2017 година Събитията през 2018 година, които се чака да подтикват растежа на рекламните разноски, са зимните олимпийски и параолимпийски игри в Южна Корея, Световната купа на ФИФА в Русия и изборите за Конгреса на Съединени американски щати.



На фона на този растеж обаче, още по-ясно се вижда разликата в темпа на повишаване на медийните разноски на обособените пазари. Германия, Индия и Съединени американски щати предвиждат нарастване на тези разноски, до момента в който обичайно огромни пазари като Китай, Русия и Англия чакат закъснение. Обединеното кралство, да вземем за пример е понижило на половина прогнозата си за растеж от 5,9% на 2,9% за актуалната година, обосновавайки се с процеса по Брексит и свиването на разноските на семействата, което автоматизирано ще докара до редуциране на маркетинговите бюджети.

За България плануваният растеж на рекламните вложения за 2018 година се чака да е 3% на годишна база, като главният мотор за това остава малкия екран, само че с все по-нарастващ дял на цифровата реклама, в частност мобилните и програматик решения, и обществените медии. Прогнозите са за тройно нарастване в разноските, които фирмите ще напрвят за програматик и близо двойно - за вложенията в мобилна реклама у нас през тази година. Това се отразява и на маркетинг вложенията в обществените медии у нас за 2018 година, където се чака разноските за мобилна реклама дефинитивно да детронират тази през десктоп.

В световен проект цифровите медии към този момент са водещата медийна платформа в разпределението на разноските за реклама и през 2018 година изрично изпреварват малкия екран. За следвашите 12 месеца се планува вложенията в цифрова реклама да отхапят над 38% дял от общите разноски за реклама, изпреварвайки малкия екран, която остава с 35,5% дял от общия медиен бюджет. В България обаче делът на малкия екран като дял от общите медийни вложения към момента остава висок - към 55%.

Коментирайки последните прогнози за рекламните вложения, Джери Булман, Главен изпълнителен шеф на Dentsu Aegis Network, сподели:

„ Последните прогнози за рекламните разноски демонстрират пазари в промяна, а не в криза. Предизвикателството, пред което се изправят фирмите през днешния ден, е да съумеят да ръководят своите марки в неравностойна икономическа среда, като в същото време се преценяват с все по-развиващте се технологии и нововъведения. На доста пазари точно нововъведенията в лицето на мобилните решения, гласовите активации и новите ad-tech играчи, са тези, които обезпечат нови източници на напредък и тази наклонност ще продължи и през 2018 година “

„ Успехът в тази среда изисква обединен взор на световно равнище, с помощта на подобаващите платформи и системи, само че също и еластичност и умения да работим с по-широка екосистема от технологии, която разрешава да се фокусираме върху разбирането на потребителя, потреблението на данни с цел да достигнем действителни хора, съответността на акциите с последна цел бизнес напредък “.

Редактор: Милена Славкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР