Прогнозата е, че до края на 2020 г. Старозагорската община

...
Прогнозата е, че до края на 2020 г. Старозагорската община
Коментари Харесай

Математика на старозагорския боклук

Прогнозата е, че до края на 2020 година Старозагорската община ще генерира най-малко 59 хиляди тона боклуци

© Цветелина Белутова *Статията е завършена публицистично преди откриването на първите случаи на инфектирани с ковид в България

Подобно на доста други обитаеми места в страната към приемането на бюджета на община Стара Загора дебатът в локалния парламент беше остър. Причината - за първи път от седем години локалната власт повдигна въпроса за нарастване на такса битови боклуци. Предложението на кмета Живко Тодоров не получи поддръжка и старозагорци ще продължат да заплащат същия размер на такса боклук през 2020 година както и до момента. Но въпросът с растящите разноски за непорочност си стои и евентуално ще излезе на дневен ред още следващата година. И Стара Загора не е изключение - в съвсем цялата страна дебатът за цената на боклука става все по-належащ поради неналичието на вложения от страна на общините в съоръжения за култивиране на отпадъците.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сметки 2020

Разходите, които би трябвало да направи община Стара Загора, с цел да поддържа града и 51 села на територията на общината чисти през 2020 година, са в размер на близо 13.5 млн. лева, или с 1.5 млн. лева повече по отношение на 2019 година Кметът Живко Тодоров твърди, че средствата са доста по-ниски спрямо тези на други огромни общини като Бургас и Пловдив да вземем за пример. Сред главните аргументи за по-ниските разноски са построената в Стара Загора сепарираща апаратура, както и изборът на нова компания концесионер - " Грийн партнърс ", договорът с която е подписан преди няколко години, само че е за по-ниска сума спрямо предходната. Става въпрос за 6.5 млн. лева годишно, или близо половината от общия бюджет за непорочност на общината. Но от тази година парите за поддържане на чистотата в община Стара Загора набъбват поради по-високите разноски за отчисления към Регионална инспекция за опазване на околната среда, за сепариране и нарастването на минималната работна заплата през последните години. В същото време предстоящите доходи от такса боклук за 2020 година са под 10 млн. лева

Обществото ни става все по-консуматорско и доказателство за това е, че всяка година генерираният боклук от Стара Загора и селата се усилва приблизително с към 2 хиляди тона. 80% от отпадъците идват от града и едвам 20% - от селата. Прогнозата е, че до края на 2020 година Старозагорската община ще генерира най-малко 59 хиляди тона боклуци. Тази наклонност, както и увеличението на разноските за събирането и обработката им са причина да се търсят способи, с цел да се запълни, от една страна, дефицитът на средства за финансиране на сметосъбирането и обработването на боклука - за 2020 година да вземем за пример общината би трябвало да дофинансира тази активност с други лични доходи, а от друга, да се търсят благоприятни условия за по-ефективно ръководство на процеса по създаване на компостираща апаратура и основаване на привички у хората за разделно събиране на отпадъците.

Такса боклук разпали искри в Общинския съвет

За да се покрият повишените разноски за разчистване на града, е належащо да се усили такса боклук, считат кметът Живко Тодоров и общинските съветници от ръководещата партия ГЕРБ. Спорът дали скокът е в действителност неминуем провокира и първия за новия мандат вербален конфликт сред общинските съветници.

Данъци и такси в Стара Загора не са увеличавани през последните 7 години. Затова предлагането на кмета за повишаване на такса боклук от 1.5 на 1.7 промила за жителите и от 3.5 на 4 промила за компаниите беше предстоящо. Независимо от доводите на градоначалника обаче концепцията за повишение на такса боклук не откри задоволителна поддръжка измежду старейшините на града. Което накара общинските съветници от ГЕРБ да изтеглят предлагането си от дневния ред.

Патовата обстановка отвори дупка от 1.35 млн. лева общинския бюджет. Тя ще бъде покрита с други лични доходи на общината. Според лидера на общинските съветници от ГЕРБ Диян Димитров този недостиг ще свие капиталовата стратегия на общината с към 13%. Проблемът разсъни и остарелия спор до каква степен е вярно размерът на такса боклук да се дефинира въз основата на данъчната оценка на жилището.

" Истината е, че в близко време мъчно ще стартираме да мерим количествата генериран боклук на глава от популацията, от домакинство или от компания. Това е сложен за организация развой, който в последна сметка ще удари финансово огромните фамилии с по-ниски приходи ", счита Диян Димитров. Според него би трябвало да се работи в посока смяна на манталитета на хората по отношение на разделното събиране на отпадъците. В Стара Загора услугата за разделно събиране на отпадъците е безвъзмездна, само че ползата на хората към нея е към момента дребен.

По пътя на боклука

От генерираните от община Стара Загора 59 хиляди тона боклуци годишно 4 хиляди тона са едрогабаритен, корав боклук, който не е подобаващ за сепариране. От останалите 55 хиляди тона през днешния ден се сепарират 44%. Остатъкът от 31 хиляди тона се депонира в депото на общината в землището на село Ракитница. " Ако общината не разполагаше с услугата " Сепариране ", щяхме да плащаме 100% от наложителните отчисления към Министерство на околната среда и водите, а в този момент са на половина ", сочи кметът Живко Тодоров. От тази година наложителните отчисления към Министерство на околната среда и водите са увеличени на 69 лева./тон, а сепарирането, след извършена нова социална поръчка, е поскъпнало със 7 лева за звук. Затова от началото на новата година община Стара Загора заплаща 65 лева за сепариране на звук боклук при цена 58 лева за предходната.

Тези отчисления може да се понижат още посредством създаване на компостираща апаратура, което би коствало на общината към 8 млн. лв.. Пред построяването й обаче има редица спънки. " През този програмен интервал по Оперативна програма " Околна среда " община Стара Загора не можеше да кандидатства за безплатно финансиране за градеж на такава апаратура, а нямахме опция да отделим пари от общинския бюджет ", изяснява Диян Димитров. Очакванията са да се появи такава опция през новия програмен интервал.

Друга концепция, която изплува към дебатите за такса боклук, е за основаване на общинска компания за сметопочистване вместо възлагане на активността на подизпълнители. Според управлението на община Стара Загора това предложение не е положително - от една страна, това също би коствало пари, а от друга, сегашната компания концесионер прави услугата на съгласно тях относително ниска цена. Преди 8 години община Стара Загора е имала контракт с компания концесионер в границите на 7.5 млн. лева годишно. От няколко години този контракт е преустановен и е подписан нов с " Грийн партнърс " против 6 млн. лв. годишно. В момента сумата е индексирана на 6.5 млн. лева годишно.

Бъдещи проекти

Освен нарастването на такса боклук, което след време неизбежно още веднъж ще излезе на дневен ред, пред Общинския съвет на Стара Загора стои и казусът с непрекъснатото нарастване на генерирания боклук. Според Диян Димитров би било добре общината да мисли в посока на създаване на цех за изгаряне на отпадъците, който да работи на районен принцип, както и за създаване на огромна компостираща апаратура.

Пред община Стара Загора стои още една задача, обвързвана със сметосъбирането - рекултивиране на остарялото хранилище за боклуци в " Мандра хълм ". За техническата му рекултивация ще бъдат нужни към 7.5 млн. лева Очакванията са тези средства да дойдат по европейска стратегия. Общината към този момент е оповестила процедура за старта на рекултивацията. След нея обаче ще би трябвало да се извърши и биологична рекултивация, за която в бюджета на община Стара Загора ще би трябвало да се плануват още близо 1 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР