profit.bgЗачестяващите природни бедствия - пожари, урагани, наводнения и засушавания, се

...
profit.bgЗачестяващите природни бедствия - пожари, урагани, наводнения и засушавания, се
Коментари Харесай

Изминалата зима е най-топлата в историята на Северното полукълбо

profit.bg

Зачестяващите естествени бедствия - пожари, урагани, наводнения и засушавания, се показват като най-сериозните опасности, свързани с климатичните промени.

Но през последните няколко месеца климатолозите бяха сюрпризирани не от сходни катаклизми, а от извънредно хубавото време, написа The Economist.

Оказва се, че зимният сезон в Северното полукълбо, който публично завърши на 20 март, е вторият най-топъл в историята, откогато се събират данни, както и най-топлият, в случай че се вземе единствено статистиката за температурите на сушата.

Аномалията е най-ясно изразена в Европа и Азия, където междинните температури в интервала от декември до февруари са били 3.2 градуса по Целзий. Това е с 3.1 градуса над междинното ниво за интервала от 1951 до 1980 година и с 0.8% над предходния връх.

 

След относително естествените температури през есента, те останаха близки до равнищата си от ноември през съвсем цялата зима. В Бостън, Съединени американски щати, където минималните температури през януари нормално са на равнище от 6 градуса по Целзий, тази година междинният най-малко е бил към нулата.

В Токио тя е била към 5 градуса при следно ниво за последните години малко над нулата.

В Русия обаче разликите са едни от най-драстичните. Тази зима в Москва междинната температура през зимата беше към -2 градуса по Целзий при историческо приблизително равнище от -13.

Климатичните специалисти, представени от The Economist, обаче означават, че " неслучилата " се зима на 2019-2020 към момента не може да бъде оповестена за новото обикновено положение, тъй като главният фактор, който дефинира какъв брой недопечен е зимният сезон в Северното полукълбо, е така наречен " арктическа вибрация ", или разликата в атмосферното налягане сред Северния полюс и тропиците.

Когато налягането на полюса е по-високо, то " избутва " студените въздушни маси на юг, а това води до по-студени и по-сухи зими. Когато обаче то е по-високо в тропическите зони, топлите течения се придвижват на север. Този цикъл се повтаря през няколко години, само че не се случва на равни шпации от време и мъчно може да бъде плануван.

Все още не са ясни аргументите, заради които атмосферното налягане в тропиците бе доста по-високо от това в Арктическия кръг. Изследователите към момента се пробват да схванат и метода, по който повишаващите се междинни температури на планетата въздействат върху арктическата вибрация.

Повечето от тях обаче са на мнение, че климатичните промени сигурно са измежду аргументите за актуалните зимни аномалии. При междинните температури през 50-те години на предишния век да вземем за пример, сходна топла зима е била съвсем невезможна.

При актуалните нива може да се чакат сходни феномени на всеки 10-11 години, а в случай че стоплянето продължи, топлите зими ще се трансфорат в нещо обикновено.

Разбира се, те носят със себе си и редица преимущества - отоплението е по-евтино и грипният сезон нормално е по-кратък. Но паралелно с това се появяват и нови проблеми - без зимното замръване на почвата вредителите нанасят повече вреди върху селскостопанските насаждения.

Обикновено по-топлите зими са и с повече превалявания, което води до наводнения напролет.

В бъдеще може да се окаже, че зимните студове могат да стартират да липсват даже и на хората, които преди не са ги обичали кой знае какъв брой.

Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Меди
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР