profit.bgВ Австралия откриха запазени пера на 118 милиона години. Водещи

...
profit.bgВ Австралия откриха запазени пера на 118 милиона години. Водещи
Коментари Харесай

Палеонтолози откриха запазени пера на динозавър в Австралия

profit.bg

В Австралия откриха непокътнати пера на 118 милиона години. Водещи специалисти считат, че те идват от пернати месоядни динозаври.

National Geographic заяви в понеделник, че перата най-вероятно принадлежат на дребни динозаври.

Те са им помагали да се изолират от ниските температури в Южния полярен кръг в ранните години на интервала Кредата. 

Палеонтолозите са разкрили перата на място, наречено Koonwarra, на към 150 км югоизточно от Мелбърн.

Те евентуално са се носили върху повърхността на антично езеро, след което са потънали на дъното и са се запазили в калта.

„ Досега не са откривани фосили, които да демонстрират, че динозаврите са употребявали пера, с цел да оцеляват в рискови полярни местообитания “, споделя в изказване създателят на изследването доктор Бенджамин Кир от Университета в Упсала в Швеция.

„ Затова тези австралийски пера са доста значими, тъй като произлизат от динозаври и дребни птици, които са обитавали доста студена среда с месеци полярна мрачевина “, добавя той.

Според отчета Австралия в миналото се е простирала надалеч на юг, обвързвана с Антарктида, принуждавайки динозаврите, които живеят там, да се оправят с месеците на мрак и ниски температури.

На мястото, на което са открити перата, учените копаят през последните 60 години, показва National Geographic.

Когато мислите за птици, живеещи на Антарктида, най-логично пингвините са първите, които ви идват на разум. И макар че тези динозаври евентуално не наподобяват на днешните пингвини, наподобява те споделят някои прилики.

Проучването открива, че множеството от перата не са могли да устоят на полет, което значи, че са принадлежали на наземни месоядни динозаври.

Фосилизирани следи от пигмент, наименуван меланозом, са открити в перата, което значи, че те е допустимо да са били черни, сиви, кафяви, както и с тъмни линии.

Учените ще продължат да търсят още отговори от своите открития, надявайки се да научат повече за праисторическите създания, обитавали земята преди нас.

„ Всъщност да се откри скелет на дръпнат динозавър тук, в Австралия, би било необикновено “, споделя Стивън Поропат, палеонтолог от университета Суинбърн в Мелбърн, пред National Geographic.

„ И доколкото знаем, Koonwarra е мястото, от което е евентуално да пристигна, “ добавя той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР