profit.bgСредната продължителност на трудовия стаж на европейските граждани през 2018

...
profit.bgСредната продължителност на трудовия стаж на европейските граждани през 2018
Коментари Харесай

Колко дълго работят европейците?

profit.bg

Средната дълготрайност на трудовия стаж на европейските жители през 2018 година е 36.2 години.

Спрямо 2017 година индикаторът се усилва с 0.3 години, а спрямо 2000 година растежът е с 3.3 години, демонстрират данните на Евростат.

Индикаторът мери какъв брой време ще прекара на трудовия пазар един човек, който сега е на 15 години, без значение дали е ангажиран или търси работа.

Разликата в предстоящата дълготрайност на трудовия живот сред мъжете и дамите е близо 5 години. При мощния пол тя е 38.6 години, а при дамите - 33.7 години.

В обособените европейски страни се следят обилни отклонения от междинното ниво. Най-ниската дълготрайност на трудовия стаж е регистрирана в Италия (31.8 години), а най-високата - в Швеция (41.9 години).

Извън рамките на Европейския съюз има и още по-големи разминавания - в Ислания индикаторът е на равнище от 46.3 години, а в Турция е единствено 29.4 години.

Освен Швеция, единствената друга страна от Европейски Съюз, в която предстоящата дълготрайност на трудовия живот е над 40 години, е Холандия (40.5). На другия полюс, измежду страните с най-кратък трудов живот, след Италия се подреждат Хърватия (32.4 години) и Гърция (32.9 г.).

В България времето, което хората прекарват на трудовия пазар след навършването на 15-годишна възраст, е под междинното (33.1 години). Това подрежда страната ни в групата на страните с най-ниска дълготрайност на трудовия живот.

У нас мъжете прекарват на трудовия пазар малко под 35 години, като по този индикатор изпреварваме само Хърватия. 



Единствените страни, в които мъжете не работят по-дълго от дамите, са Латвия и Литва. В Латвия предстоящият трудов стаж на двата пола е идентичен, а в Литва дамите даже прекарват малко повече време на работа, спрямо мъжете.

Най-голямата разлика в трудовия живот сред двата пола в границите на Европейски Съюз се следи в Малта (10.6 години), следвана от Италия (9.4 години). Извън европейската общественост обаче има и образци с още по-големи разлики. В Турция, да вземем за пример, разликата е над 20 години, а в Северна Македония - 12.4 години.

Като цяло разликата в предстоящата трудова интензивност сред двата пола понижава през последните две десетилетия. През 2000 година тя е 7.2 години, до момента в който през 2018 година пада до под 5 години приблизително за страните от Европейски Съюз.

За същия интервал междинната дълготрайност на трудовия стаж на мъжете се е нараснала с 2.2 години, до момента в който на дамите - с 4.5 години.



Най-силен растеж в продължителността на трудовия живот за интервала от 2000 до 2018 година се следи в Малта (със 7 години), Унгария (с 6.6 години) и Естония (5.6 години). Румъния е единствената страна от Европейски Съюз, в която предстоящият трудов живот след 15-годишна възраст понижава - с 2.5 години.

В България покачването за същия интервал е с малко над 4 години, като темповете на напредък са малко по-високи от междинното за Европейски Съюз.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР