profit.bgПри 17 млн. население и 23 млн. велосипеда, в Холандия

...
profit.bgПри 17 млн. население и 23 млн. велосипеда, в Холандия
Коментари Харесай

В тази страна плащат на хората да карат колело

profit.bg

При 17 млн. население и 23 млн. велосипеда, в Холандия към този момент има повече колела, в сравнение с хора.

На фона на тази съразмерност, управляващите в страната желаят да накарат колкото се може повече хора да се качат на колела в всекидневието си. За задачата страната е подготвена да заплаща на усърдните колоездачи.

Холандското държавно управление разгласи, че ще влага 390 млн. $ (345 млн. евро) във велоинфраструктура, с цел да накара още 200 хиляди души да изберат велосипеда пред автомобила в идните 3 години, предава CNN.

Петнадесет маршрута ще бъдат превърнати в нещо като автомагистрали за велосипедисти, възнамеряват се 25 хиляди места за паркиране на колелета и над 60 уреди за складирането им ще бъдат актуализирани, заяви Министерството на инфраструктурата и ръководство на водите.

" Амбицията ми е да се уверя, че хората могат елементарно да отидат на работа или учебно заведение, да посетят семейство или другари “, споделя Стионде Валденховен, секретар на министерството, което осъществя плана.

В Холандия несъмнено не липсват хора, които се придвижват с колела. През 2016 година над ¼ от всички пътувания, осъществени от локални жители, са били   чрез колела, сочат данни на Холандския институт за разбор на транспортните политики.

Но едвам 25% от пътуванията са свръзани с работа по отношение на 37%, осъществени за забавление. Останалите мотиви за каране на колело в Холандия са вървене на учебно заведение, извършване на покупки и други интензивности.

По думите на Велдховен, над 50% от хората в Холандия живеят на по-малко от 15 километра от работното си място и над половината от пътуванията с автомобил са на отдалеченост под 7.5 километра – разстояние, което елементарно може да се покрие с колело.

За да накарат хората да изоставят колите си в интерес на велосипедите, на масата се слагат пари.

Холандия понастоящем награждава велосипедистите с данъчен заем в размер на 0.19 евро на километър пробег. Тази скица се ползва при съглашение сред работодателите и техните чиновници.

Това обаче е малко известна стратегия, която не се ползва от доста компании в Холандия. Властите желаят да трансформират това, тъй че от ден на ден компании да ползват програмата.

Вече 11 огромни работодатели в Холандия са дали единодушие за ограничения, като финансиране на велосипеда на чиновниците. Правителството предизвиква компаниите да основат по-добри условия за чиновниците им, предпочитащи да карат колело – като душове в офиса, да вземем за пример.

В наши дни Холандия е известна с велосипедната си просвета, само че това не всеки път е било по този начин.

През 1960-те и 1970-те години доста холандски градове са давали преимущество на пътищата за коли, като карането на колело не е било доста известно в страната, излиза наяве от думите на Мередит Гласер, откривател в Urban Cycling Institute at the University of Amsterdam.

По думите й, приоритизирането на велосипедите се случва чак в края на 1980-те и началото на 1990-те години.

Перфекна стихия от събития води до повишение на известността на колоезденето в Холандия. Към допринасящите фактори попадат петролната рецесия през 1970-те години, обществените придвижване през 1960-те и 1970-те против разрушение на квартали за създаване на автомагистрали, както и урбанизацията, която редуцира дистанциите, предполагайки къси пътувания.

В наши дни Холандия е „ една от дребното страни, които взимат колоезденето на съществено като превоз “, прибавя Гласер.

Изграждането на новата велоинфраструктура ще бъде приключено през идните 3 години.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР