profit.bgМеждународен екип от геолози разкри тайната на появата и изчезването

...
profit.bgМеждународен екип от геолози разкри тайната на появата и изчезването
Коментари Харесай

Намериха изгубен континент под Европа

profit.bg

Международен екип от геолози разкри тайната на появяването и изгубването на античния континент Голяма Адрия, останки от който и сега може да се срещнат на повърхността в разнообразни страни в Европа.

За проучването споделя списание Science.

Геолозите са основали модел, благодарение на който са съумели да реконструират историята на големия масив суша. Той се е появил преди към четвърт милиард години. Сега безусловно се намира под Европа.

За съществуването на Голяма Адрия геолозите от дълго време приказват. По-рано в планинските хребети на Южна Европа бяха открити любопитни варовици и други скали.

Учените откриха, че в началото това са били морски отлагания, които по-късно са се откъснали от повърхността на дъното и да се издигнали нагоре вследствие на конфликта на тектоничните пластове. Предходни проучвания потвърждават, че тези скали са останки от античен континент.

Голяма Адрия се е отделила от суперконтинента Гондвана (той е включвал в себе си модерна Африка, Южна Америка, Австралия, Антарктида, Индийски субконтинент и Арабски полуостров) преди към 240 млн. години.

Новият континент е почнал постепенно да се движи на север. Преди към 140 млн. година това е била сухопътна територия с размер като на Гренландия.

В забележителна степен е била потопена в тропическо море.

Преди 120-100 млн. години Голяма Адрия се е сблъскала с това, което през днешния ден съставлява Европа. Като резултат се е разпаднала на части и е отишла под Европа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР