profit.bgДве сателитни снимки на НАСА показват, че Земята е станала

...
profit.bgДве сателитни снимки на НАСА показват, че Земята е станала
Коментари Харесай

Земята се е раззеленила за 20 г., но на какво се дължи това?

profit.bg

Две сателитни фотоси на НАСА демонстрират, че Земята е станала по-зелена през последните 20 години — това частично се дължи на Китай, която е решена да засади милиони дървета.

Земята се раззеленява, което значи, че регионите, покрити със зелени листа, регистрират максимален напредък в Китай и Индия от средата на 90-те години насам.

" Ефектът идва главно от амбициозните стратегии за засаждане на дръвчета в Китай, както и на интензивното земеделие и в двете страни, " съгласно НАСА.

Китай стартира самодейността си за засаждане на дървета през 90-те години, с цел да се бори с ерозията, климатичните промени и замърсяването на въздуха. Това засаждане, което от време на време се прави от армията, способства с над 40% от раззеленяването на Китай досега.

“След като хората осъзнаят, че има проблем, те би трябвало да го решат, ” споделя Рама Немани, академик от НАСА. “През 70-те и 80-те години в Индия и Китай обстановката към загубата на растителност не беше добра. През 90-те години хората осъзнаха това и през днешния ден нещата към този момент са се подобрили. Хората са необикновено издръжливи. Това виждаме на сателитните данни. ”

Предишни изследвания на НАСА разкриват, че повишената зеленина на Земята се дължи значително на високите равнища на въглероден диоксид, които насищат въздуха и който растенията употребяват, с цел да порастват.

Според това ново изследване обаче, засаждането на дървета и земедeлски култури играе по-голяма роля, написа Mashable.

Като цяло огромна част от раззеленяването в Китай и Индия идва от " интензивното " развъждане на аграрни култури, съгласно НАСА. Те съставляват 32% от раззеленяването в Китай и 82% в Индия.

" Производството на зърнени култури, зеленчуци, плодове и други е повишено с 35 – 40% от 2000 година, " споделят от НАСА.

Ако човек се вгледа по-внимателно, към една трета от регионите със зелена растителност на Земята са се раззеленили в интервала, включително и забележима част от Северна Америка, разпростряла се от южната част на Мексико до северните гори на Канада.

Големи елементи от арктическата тундра също се раззеленяват, поради невижданото стопляне на Арктика. 

Липсата на раззеляване обаче е явна в Амазонския басейн, където се намират най-големите тропически гори в света. В по-голямата част от басейна не се вижда никакво раззеленява или даже загуба на зеленина.

Това обаче не е особена изненада. Само в интервала 2000 - 2005 година Бразилия губи гори с повърхност, по-голяма от тази на Гърция.

Горите и зеленината играят доста огромна роля в естествения кръговрат на въглерода на Земята, защото изсмукват голямо количества въглероден диоксид от въздуха. По-конкретно, растенията и дърветата на Земята всмукват към 25% от основаните от хората въглродни излъчвания на Земята.

Засаждането и разширението на горите е считано за една от тактиките за доста по-голямото решение за ограничение на концентрациите на въглерод на планетата, които скачат през последните 100 години. В момента те са най-високите за последните 15 млн. години.



Усилията на Китай, във връзка с озеленяването, значително биват засенчени от към момента възходящите въглеродни излъчвания, които при актуалните темпове е малко евентуално да доближат връх в идващото десетилетие.

До огромна степен виновност за това има Китай. Бълващите въглерод фабрики на процъфтяващия индустриален колос засенчват доста големите й слънчеви паркове и старания по озеленяването. Китай е най-големият замърсител с парникови газове в света.

И въпреки че Индия и Китай наподобяват по-зелени на картатата, те зареждат атмосферата с невиждани в исторически проект равнища на парникови газове.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР