Profine Energy, съвместно дружество между германските компании Wirth Gruppe и

...
Profine Energy, съвместно дружество между германските компании Wirth Gruppe и
Коментари Харесай

Германски концерн проучва инвестиции в соларни паркове у нас

Profine Energy, взаимно сдружение сред немските компании Wirth Gruppe и Profine Group, неотдавна изрази своето желание да влага в построяването на фотоволтаичен парк на язовир Огоста, наоколо до Монтана, оповестяват от компанията.

Към момента договарянията са на стадий само и единствено изследвания, които да покажат дали подобен план изобщо е вероятен, оповестиха от управлението на компанията. Проведени са срещи с представители на българското държавно управление, предстоят и срещи с локалната администрация.
-->
„ Смятаме, че България е извънредно положително място за вложения. Към този миг само изследваме опциите за вложения от техническа и икономическа позиция. И нищо повече! Тепърва следва да вземем решение дали да участваме в търг, в случай че подобен бъде разгласен и при какви условия. Всичко обаче зависи и от опциите този план да бъде осъществен. Това, което можем да подсигуряваме е, че нашата първа грижа ще е опазването на природата, флората и фауната в язовира и към него “, показа доктор Петър Мрозик, притежател и изпълнителен шеф на Profine Group.

Проектът е извънредно сложен и ще се употребяват най-съвременни технологии. Това ще изисква несъмнено ноу-хау и опит, което ще докара до забележителен трансфер на познания от немските инженери. Реализацията на този план би била от голяма изгода за България. Соларният парк ще изисква и реализирането на промишлено произвеждане на място. Затова се планува строителство на цех в региона, който да създава съставни елементи за слънчевия парк, а също по този начин и да образова фрагменти за неговата поддръжка, в случай че несъмнено планът бъде сбъднат.

Това би бил най-мащабният фотоволтаичен парк от този вид в Европа и несъмнено ще бъде голям триумф и опция за община Монтана, Северозападна България и страната ни като цяло. Той би трансформирал града и страната в почитан енергиен център. За България този план е от стратегическо значение и ще укрепи енергийната самостоятелност на страната и нейната национална сигурност. Това също ще помогне на България да извърши отговорностите си към Европейския съюз във връзка с зеления преход. Освен това може да разпространява Монтана и Северозападна България измежду други немски и интернационалните вложители.

Всеки план, който Profine Energy развива в България и другаде по света, постоянно дава отговор на всички локални и европейски разпореждания и следва положителните практики от най-напредналите стопански системи в света.

„ Profine Energy е ангажирана с опазването на околната среда и е 100% устойчива. Проектът ще опазва и пази местообитанията, флората и фауната в покрайнината. Опитът в Холандия и Германия демонстрира, че плаващите фотоволтаични системи в действителност пазят рибата и дивата природа и предотвратяват изпарението на водата “, съобщи Маркус Вирт, специалист в региона на фотоволтаичните паркове и изпълнителен шеф на Profine Energy.

Profine Energy е самостоятелна компания, която работи и си сътрудничи с разнообразни държавни управления и държавни институции. Проектът има цялостната поддръжка на федералното държавно управление на Германия посредством посолството на страната в София.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР