Профилите на президента бяха заключени заради „насаждане на насилие”, след

...
Профилите на президента бяха заключени заради „насаждане на насилие”, след
Коментари Харесай

Безпрецедентна цензура: Масови убийци си пишат в мрежата, но не и Тръмп

Профилите на президента бяха заключени поради „ втълпяване на насилие”, откакто той прикани „ Върнете се у дома, би трябвало да имаме мир”, написа Флагман бг

Блокираните профили в редица обществени мрежи на президента Доналд Тръмп провокираха лавина от отрицателни отзиви за фейсбук, туитър и инстаграм. Ходът бе разказан като невиждана цензура, офанзива против свободата на словото и технократичен авторитаризъм.

Контекстът пък: гореспоменатите профили на Тръмп бяха съзнателно прекъснати след „ щурма” на Капитолия на 6 януари, когато президентът се обърна към своите почитатели с думите „ Знам болката ви, знам, че ви боли. Но в този момент би трябвало да се приберете вкъщи.

Не можем да си позволим да играем по свирката на тези хора. Трябва да има мир. Затова приберете се. Обичаме ви. Специални сте!”.

Това обаче модераторите на twitter сметнаха за откъс, който „ насажда насилие” и заключиха профила на президента за 12 часа. Скоро по-късно последваха и другите обществени мрежи.

Основният спор в интернет пространството все още наподобява се заформя да е дали дейностите на притежателите на обществените мрежи нарушават правото на свободно изложение и свободата на словото. Засега няма реализиран консенсус, само че следният образец наподобява подходящ:

„ Помните ли Андеш Брайвик? Той невъзмутимо умъртви 77 индивида, пвоечето от които деца; рани 319 души с огнестрелно оръжие в родната си Норвегия. Мъжът взриви и кола бомба в центъра на огромен град. След това, дегизиран като служител на реда, посети лагер на социалистите на остров и умъртви огромна част от присъстващите.

Той излежава оптималната присъда на Норвегия – 20 години зад решетките. И има работещи профили във всички съществени обществени мрежи. Не написа доста, само че има такива.”
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР