Професорът по философия и социология в НБУ Стефан Попов коментира

...
Професорът по философия и социология в НБУ Стефан Попов коментира
Коментари Харесай

Основният приоритет сега е декриминализацията на държавата

Професорът по философия и социология в Нов български университет Стефан Попов разяснява по договарянията за бъдещото държавно управление като край на наситената с избори година и значимите цели на бъдещото държавно управление.

2021 година е една от най-интензивните политически години в най-новата ни история. Имаме една такава година - 1997-а, която към този момент не се помни. Тя е преломна година, България се обръща на запад и вкарва пазарна стопанска система - нещо, което през днешния ден даже не си спомняме. След това има две дати, две години, които са доста значими и ще бъдат изучавани: Това е 2001 година, когато монарх става министър председател и стартира дълбинно да подкопава институционалния ред на България. 2009 година тази работа се извежда към този момент на нивото на институциите и това разложение на институции, почнало 9 години преди този момент, става част от самата институционална система - това, което назовават по света пленена страна, аз го назовавам криминализирана страна.

В момента, 12 години по-късно, имаме вяра за един поврат, в който тези 12 години да бъдат преодолени, и в това отношение аналогията ми е с 1997 година

Ние не сме имали в политическата история на България от най-ново време година с толкоз доста избори, в която президентът по този начин фрапантно да се намеси в политическия живот на страната. Никой президент не е посмял да направи такова нещо - да се опълчи на едно държавно управление. Никога не сме имали служебни държавни управления, по толкоз на брой в една година, само че такива, които посмяват да извършат инвентаризация в най-ключови точки в краденето на страната.

По отношение на договарянията - по начало съм с фатализъм към откритите договаряния. Тайната, както споделят социолозите, е едно от най-големите открития на човечеството и не може политически договаряния, кухнята им, да бъде показвана. Смятах, че някакво мъпет шоу ще бъде това. Оказа се, че не е по този начин и резултатите до този миг са доста обнадеждаващи. Тези договаряния не са аналогични на договарянията на Кръглата маса, както подмятат някои политолози. Тук става нещо друго и мисля, че би трябвало да бъдат оценени в две вероятности:

Първо, това е подготовката за държавно управление, несъмнено, и второ, тези договаряния, открити, 18 по 6 часа - това е голямо нещо за една седмица, са тип продължаваща идентификация пред аудитория на новите политически сили, само че и на Българска социалистическа партия. Смятам, че те реализираха ужасно доста в следните две направления: Първо, по този метод ще се образува държавно управление, което всички чакат. Хората се умориха не толкоз и единствено от избори, колкото от тази изтерзаваща пандемия, децата, учебните заведения - това е просто един смут две години.

Тази неустановеност, боязън, пристигнали с пандемията, пробуди хората за някаква смяна , по сходство на хиперинфлацията 1996 година Защото по този начин мечтаната междинна класа, тя в действителност е равносилна политически на едно битово улеснение, което не те кара да излезеш на площада и по тази причина 2013 и 2020 година хората излизат на площада, само че когато се стигне до избори, тези малцинства, радикализирани, градски, се оказват изместени от едни болшинства на ГЕРБ непрестанно.

И в този момент пандемията изигра тази роля, на хиперинфлацията - тя просто докара задоволително голям брой хора до един лимит, в който те споделиха: Стига! Но това " Стига! " е отрицателно, то е гражданска война, тиха. Оттук нататък би трябвало да се образува някакъв нов ред и първата крачка към този нов ред е държавно управление, което от една страна да си прави работата, въпреки това - да не допусне повтаряне на ГЕРБ.

Аз се надявам феноменът ГЕРБ да бъде изучаван в учебниците по история и политология като тип мъчително положение на институции, сходни на Търмп в други мащаби и сходно на Орбан, и в никакъв случай обратно да не се връщаме. Разбира се, това може да бъде краткотрайна и малко по-дългосрочна неустойчивост. Тук лежи върху тези партии голямата отговорност да оставят малко встрани разликите си. Например огромното разграничение по нуклеарната енергетика - това е нещо, по което в никакъв случай няма да се реализира единодушие сред Българска социалистическа партия и може би всички останали. Или по този начин наречената джендърска нелепост Истанбулската спогодба. Никога не може за това да се реализира единодушие, тъй като госпожа Корнелия Нинова тласна Българска социалистическа партия в една не лява, а националистическа посока, от която нейните наследници би трябвало да я извадят.

Това са вътрешни процеси в партиите, които сега се трансформират. Тук към този момент виждаме огромната отговорност на бъдещия министър-председател - в случай че това е Кирил Петков, тоав е негова отговорност - да реализира непрекъснато вътрешно опосредяване на разликите, тъй че да се държи една линия, водена от централния приоритет - декриминализацията на страната , наред с нормалните административни неща, които прави всяко едно държавно управление. Това е голяма отговорност, ние не можем да дадем гаранции авансово. Предварително гаранции се даваха единствено от ГЕРБ.

Това, че има квоти, не звучи добре на българската аудитория. Подозрително е, че си разделят някакви браншове, само че какво да създадат? Те би трябвало да получат някакви министерства и надлежно отговорности според от това какви гласове имат. Това е естествената логичност, по този начин става по целия свят. Как ще го обяснят обществено - е различен въпрос.

Каква ще е формулата не е толкоз значимо. Много значимо е краткотрайните единства в тази коалиция да бъдат удържани. И доста значимо е обществената връзка да бъде в стила на договарянията. Лица като Румен Гечев е най-добре да отидат на курс по връзки обществени - има такива в всякакви компании - и там да му кажат какво се приказва и какво не се приказва.

 Атлантис. Дезинтеграция на политическите телаС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Няма различен метод да се сформира коалиция без присъединяване на Българска социалистическа партия. Затова беше редно да се направи този жест към Българска социалистическа партия от страна на " Продължаваме промяната " и да ги посетят първи. И да им обяснят какви негативи ще касират, в случай че блокират следващия опит за пправителство. Вътрешните проблеми на Българска социалистическа партия се оказаха толкоз тежки, доста по-тежки, в сравнение с са предполагали хора, осведомени с тях. Как ще се оправят - не знам. Но не мисля, че гласоподавателят ще ги накаже за присъединяване на партията в държавното управление, тъй като в тази ситуация влизането в ръководството не е скачане върху нещо първокласно, а по-скоро отговорност, която може и да ги съсипе на следващия ден.

В Народното събрание се надявам " Възраждане " да бъде маргинализирана и отхвърлена, изолирана от всички останали. Не я броя като нещо друго, с изключение на като някакъв бандит, който се пробва да хвърля гранати напред-назад, само че с това му се изчерпва ролята. Оттам нататък стартират двете значими партии, които до момента управляваха в скрита и открита коалиция. Те си наподобяват по това, че са оптимално централизирани по разнообразни критерии. ГЕРБ и Движение за права и свободи би трябвало да бъдат не изолирани, а пренебрегнати на процедура. Трябва да се покаже на българския жител, че страната може да се ръководи без ГЕРБ. Защото гласоподавателят на ГЕРБ работи малко като гласоподавателя на Българска социалистическа партия след 1990 година - споделя: Ама там е силата, там е експертизата, там са опитните хора, по какъв начин по този начин да избираме някакви хлапаци, пристигнали в профил...

Остава Движение за права и свободи - тя има своя етнически електорат, който в течение на годините при превръщането на партията от етническа в бизнес партия, този етнически електорат се трансформира в етнически главен капитал. Отделянето на върхушката на партията от личния й електорат тече постепенно и бавно, само че те са си свили електората в бройки на половина, или до 35%. И за Движение за права и свободи би трябвало да се покаже, че без тях може и на никого нищо няма да се случи, изключително на турското малцинство.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР