Професор Огнян Колев, който се радва на международно признание от

...
Професор Огнян Колев, който се радва на международно признание от
Коментари Харесай

Завист "гилотинира" кариерата на уникален български учен


Професор Огнян Колев, който се радва на интернационално самопризнание от Харвард и НАСА и има многочислени изявления във водещи западни научни списания и с открития, някои от които с извънредно значение за защитата на България, НАТО и Съединени американски щати, беше натирен като учител в Медицинския университет в София от ревностни и овластени недоброжелатели, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Научни достижения

Професор Огнян Колев е водещ отоневролог (изследва и лекува заболяванията на вътрешното ухо и връзките му с мозъка). От 25 години работи с Американската галактическа организация НАСА, правил е научни проучвания в Харвардския и в Тексаския университет и във Военноморската авиационна база в Пенсакола (САЩ), в Мюнхенския и Фрайбургския университет (Германия), в Колеж дьо Франс (Париж), в университета в Линшьопинг (Швеция).

През 2014 година е награден от НАСА със „ Сертификат за върхови научни достижения “ за 22-годишния си принос за изследователската стратегия на галактическите полети. Има и редица други задгранични награди: Грамота от НАСА за принос в научните стратегии на полетите (2003), Грамота от Министерството на защитата на Съединени американски щати за принос в създаване система за сигурността на полетите (2004), плакет от Американската военна авиация за теоретичен принос в откриване сензорната интеграция (2004), орден от Германия за теоретичен принос (2000).

През юли 2015 година получава от българския президент медал "Св. св. Кирил и Методий" „ за изключително значими заслуги за развиването на българската и международната просвета в региона на медицината “. Същата година получава и две награди за научна и преподавателска активност от Медицински университет (МУ) – София.

Ликвидацията на един академик

Научните достижения и оценки на професор Огнян Колев демонстрират, че е академик, с който би се гордял всеки университет и научна институция. За страдание, както постоянно се случва у нас в България, сходни достижения не се ценят, нямат значение и даже провокират злост и експанзия. През 2017 година при скрито гласоподаване в Катедрата по неврология проф. Колев получава нестимулиран отвод да му бъде удължен договорът като професор. При това, без никакви отрицателни изявления за активността му, след няколко позитивни изявления от четирима негови сътрудници – професори.

„ Отстраняването ми беше изненада за мен, тъй като нямаше никаква индикация. Нямаше учредения моята кандидатура да не мине при гласуването, което е анонимно “, сподели проф. Колев пред БГНЕС. „ Гласуването се състоя в края на март 2017 година в Катедрата по неврология към Медицинския университет, която се оглавява от проф. Трайков. След като беше показана моята кандидатура за удължение, имаше изявление на четирима професори. Те дадоха позитивни оценки за моята научна и преподавателска активност “, добави той.

Неочаквано неговата преподавателска активност е прекъсната единствено с едно съвещание. Гилотината отсича повече от 20-годишна сполучлива научна и изследователска работа в МУ.

„ Тя не беше прекъсната, по-точната дума е спряна. Не ми доближиха два гласа, с цел да бъда определен “, продължава описа си проф. Колев. Как си изяснява това подло "препъване"? „ След гласуването при мен пристигнаха сътрудници, които ме почитат, с цел да ми споделят, че съжаляват за случилото се с мен и че са дали своят вот отрицателно вследствие на влияние на техните началници и работодатели. Имало е напън и се извиниха. Казаха ми, че би трябвало да ги извиня за това им деяние, тъй като въпреки всичко всеки се преценява със своя шеф или шеф “, съобщи той и добави: „ У нас това е нещо, което е значително “.

Битка за правото да правиш просвета в България

Първото нещо, което проф. Колев подхваща, е да беседва с декана. Пише заявление до него, в което изяснява обстановката. Успоредно с това някогашният заместник-декан проф. Марин Даскалов написа по лична самодейност отчет, в който споделя за научната и преподавателската работа на проф. Колев в България и в чужбина, за съдействието му с НАСА и Харвард, които са неповторими и нямат аналог в България.

Тук е мястото да се означи, че доста малко задгранични учени имат достъп до Американската галактическа организация. „ В резултат на отстраняването ми като професор, градените с години контакти и съдействие са обречени на неуспех. Ще трябват нови десетилетия, с цел да се възвърне, а и дали ще се даде такава опция на различен българин? Много малко непознати учени отвън Америка имат сходна опция “, разяснява с болежка проф. Колев.
 Сертификат на НАСА с признателност за работата на проф. Колев. Сертификат на НАСА с признателност за работата на проф. Колев. / БГНЕС
Въпросът с отстраняването на проф. Колев е подложен на разискване в Деканския съвет, който взема решение да върне неговата кандидатура за прегласуване. Основание за това е събитието, че ученият има огромна научна продукция. „ Преподавателската ми активност е на доста високо равнище – Харвард, МIТ (Massachusetts Institute of Technology), "Джонс Хопкинс", Импириъл колидж. Бях върнат за прегласуване. След това разбрах, че е имало още по-силна пропаганда и при гласуването в катедрата още веднъж имаше отрицателен избор, отново без нито едно отрицателно изявление за мен. Съгласен съм, в случай че има някакви пропуски в работата ми, да се спомене и да се изложи претекст за едно такова гласоподаване. Преди мен не е имало такова отрицателно гласоподаване. По-рано имаше прегласуване за един доцент, което мина единомислещо без отрицателен глас, който обаче е с доста по-ниска научна продукция спрямо мен. За университета, с цел да бъде оценен с по-висок рейтинг, е значима неговата научна продукция “, сподели отоневрологът.

Отстраняването му, съгласно него, е вследствие на насъбрана научна злоба. За него няма пояснение по какъв начин един и същи състав преди този момент единствено в границите на година и половина го е награждавал с двете най-големи оценки на университета, а в този момент го отстранява. Но с това не се изчерпват всички загуби, като най-тежките са, че ще се лишим от опцията да имаме добре готови фрагменти в дисциплината, която преподава проф. Колев.

„ Загубите са в няколко направления. От една страна, няма добре квалифициран невролог, който да преподава на студентите и специализантите в тази област, с цел да ги приготвя. Тя не е лесна за схващане. Трябва човек, който е добре осведомен с механизмите на сетивната и нервната система, който да може да изяснява добре, с цел да подкрепи знанията на студентите, специализантите и докторантите. Имам и докторант, който внезапно остава без теоретичен началник. Сега ще му се постави някакъв, който не е способен в тази област “, сподели ученият.

Опасност от прекъсване на интернационалните планове

Едно от условията и на Фонда за научни проучвания, и на другите европейски и западни институции е ученият, който сътрудничи и взе участие в такива планове, да е научен кадър.

„ Като професор мога, само че откакто не съм, се появява спънка, която е мъчно преодолима. Имам няколко оферти за научни планове. Едното е от преди месец и половина от немски университет. Става дума за огромен план с присъединяване на всички европейски страни, плюс няколко отвън Европейски Съюз като Израел, Турция и други То касае диагностиката, лекуването и унифицирането на болесттите, свързани със световъртежа и нарушеното равновесие. Тъй като този признак е вторият по периодичност в цялата медицина след главоболието, той води до огромни финансови загуби. Става дума за милиарди евро. Защото нетрудоспособността води до безрезултатност и загуба на продукцията “, сподели проф. Колев.

„ В тази връзка, мисля, че е подходящо да даде мнение и министърът на опазването на здравето. Това е медицински план, който ще даде опция един от европейските центрове за диагностика и лекуване на световъртежа и нарушаванията в равновесието, както и за образование на експерти в тази област да се построи в България с европейски средства, да стане водещ в Югоизточна Европа и надлежно да притегля средства от задгранични пациенти и е значимо и министърът на опазването на здравето да каже дали ще поддържа българското присъединяване за построяването му или ще изпуснем този неповторим късмет в интерес на друга прилежаща страна. В момента то е застрашено, тъй като аз съм отвън системата на МУ “, добави той.

Много хора биха изгубили в едни огромни планове, тъй като това насочва средства към България.

„ Преди месеци Менда Стоянова съобщи в Народното събрание, когато ставаше въпрос за средствата за българската просвета, българските учени сами да си създават планове и да бъдат спонсорирани от непозната инвестиция. Следвам този съвет на човек от ръководещите и го реализирам. Изведнъж ми се поставя "стоп". Сега е редно да ми отговорят от Народното събрание какво би трябвало да направя, с цел да се преодолее тази спънка от индивидуален темперамент “, пита проф. Колев.

Според мен всичко може доста елементарно да се реши с дадените от закона пълномощия на ректора самичък да позволи казуса с обективно решение, както се показва в писмо на заместник-министъра на МОН.

Приложна просвета

Професор Огнян Колев има освен многочислени проучвания и публикации в реномирани задгранични списания. Неговите проучвания имат съответно приложение и освен оказват помощ за спасяването на човешкия живот, те са жизненонеобходими за защитата и са високо оценени от нашия стратегически съдружник Съединени американски щати.

Проф. Колев описа пред БГНЕС за последното си изследване. „ В момента е призната неповторима публикация в групата най–реномирани списания – „ Нейчър “, която е върху 31 астронавти от 24 полета на галактическата совалка. Това проучване е мое в съавторство с още двама учени – шефът на НАСА по невронауки и още един човек от НАСА, който преди този момент беше началник на плановете на Френската галактическа организация. Това е неповторимо проучване, тъй като досега не е имало такова, което да обхване толкоз огромен брой астронавти. Осъществено е в продължение на години “, сподели той.

Изследванията на проф. Колев са оценени и от американските военни.
 Президентският декрет за награждаването на проф. Колев. Президентският декрет за награждаването на проф. Колев. / БГНЕС
„ Едно от направленията, с което се занимава отоневрологията, е пространствената ориентировка. Съответно – нарушаването е и дезориентация. Със основаването на авиацията този проблем става голям. Средно изчислено загубите в последните 10 години единствено при американските военни (осреднени произшествия единствено вследствие на човешкия фактор) възлизат на 1 милион $ дневно. Това е голяма сума. Въпреки развиването на техниката, водачът, който се намира в пилотската кабина, взима последното решение. Уредите му сочат съвършено местоположението, само че той се доверява повече на своите чувства, което в тази ситуация дава неверна информация “, съобщи той.

Ако методите на работа на проф. Колев бъдат приложени от Военновъздушни сили, това сензитивно ще понижи загубите както на скъпоструваща техника, по този начин и на скъп човешки живот. Неотдавна, на 9 юни 2017 година българската войска загуби водач, който се разруши с хеликоптер „ Пантер “ след края на маневри в Черно море.

„ Ние създаваме „ Система за възстановяване на ориентацията в пространството по време на полет “, което приближава доста чувството на водача, в случай че е в намерено пространство. Също го прави по-независим от когнитивното решение, т.е. това, което той вижда на уреда и би трябвало да го преработи, с цел да вземе решение. Докато в тази ситуация водачът получава директна сетивна информация и по този метод преодолява тази пространствена дезориентация. Такава система в тази ситуация със починалия български водач, където има присъединяване и човешкият фактор, би могла да предотврати нещастния случай", изясни проф. Колев.

Тази система се развива от три основни звена – НАСА, американската военна авиация и американския боен флот. „ Това са три основни посоки, които имат голям интерес. Като споделям военният флот – там е най-критично за дезориентация, тъй като водачът би трябвало да кацне върху самолетоносач. Те имат извънредно огромен интерес да се понижат до най-малко такива произшествия “, съобщи ученият. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР