Професор Кузман Гиров завършва медицина във ВМИ-Пловдив през 1977 година.

...
Професор Кузман Гиров завършва медицина във ВМИ-Пловдив през 1977 година.
Коментари Харесай

Професор Гиров пред ТОПСПОРТ: За съдовите заболявания, физическата активност при подрастващите, Ботев и Локо

Професор Кузман Гиров приключва медицина във ВМИ-Пловдив през 1977 година. Има специалности по хирургия (1984 година), военнополева хирургия (1988 година) и съдова хирургия (1995 година). Специализирал е във Франция през 1993, 1995 и 2003 година и в Швеция (2004 година).

Понастоящем управлява клиниката по Съдова хирургия и ангиология на ВМА София.

Под управлението на професор Гиров са въведени редица нови лечебни способи в страната, като радиофреквентната аблация за лекуване на разширени вени, склеротерапията с пяна и течност на варици и други.

Той е ръководител на Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Председател е още на Асоциацията на болните с заболяването на Бюргер, Национален съветник на НЗОК.

Професор Кузман Гиров даде изявление за ТОПСПОРТ . С него приказваме за съдови заболявания при спортистите и за физическата интензивност при подрастващите.

Професор Гиров, страдат ли спортисти от съдови болести? По време на дейните им кариери или по-късно?

- Има връзка, да. Несъмнено! Първо - когато човек влезе в залата и подвига тежести, без значение дали е на лежанка или е прав, той, с цел да вдигне избрани килограми, дали ще е единствено лост, към 20 кг, или 200 - той би трябвало да задържи дъха си. Изтласквайки нагоре тежестта, той задържа дъха в гърдите. Така се получава нараснало налягане, вътре в гръдния панер, което провокира противоположна вълна във венозната система. Има горна и долна празна вена. Долната празна вена, при първите аутопсии постоянно намирали празна вена, при нея кръвта потегля от дихателните придвижвания. Когато дишате, се движи нагоре към сърцето. Когато задържите дъха се получава хидростатичен удар надолу и всичко това въздейства върху разширените вени. Голяма част от тези момчета и девойки, които прекаляват с повдигането на тежести, статично, без да се движат, имат такива проблеми - разширени вени.

Какво ще ги посъветвате?

- Съветвам в залата да бъдат с ластични чорапи, най-малко до коленете. Да има външна поддръжка на венозната система. Кое е другото, което се следи постоянно при спортистите - до момента в който спортуват, добре. Но нормално става по този начин, че когато спрат дейната си спортна активност, гледат да наваксат " насладите " в живота, които са им липсвали по време на кариерата. Започват да пушат, да пият и да надебеляват. И всичко това ги поставя във високорисковата група. Това е връзката.

Идвали ли са при Вас някогашни спортисти с такива проблеми?

- Такива са усещанията ми, само че никога не съм правил изследвания. Имам другари, които са спортисти. Даже на Нова година бяхме в Боровец, в един хотел, който е на Димо Тонев. Той беше събрал другари. Момчета, които познавам доста от дълго време, които съм виждал преди 20 години, да речем. Сега, като ги видях, те са едни колоси! Всичките като Любо Ганев (смее се). Всичко това не може да не способства за развиване на венозни и още повече артериални болести, които са по-опасни. Когато спортистите сложат завършек на кариерата си, дано пътеката към залата да не обраства. Да продължат да се занимават. Отпуснат ли се, край! Там обмяната на веществата е проблем. Тя е доста интензивна, когато спортуват. Когато няма физическо натоварване, а те продължат да се хранят по същия метод - по доста пъти дневно, тогава организмът натрупа депа на омазняване.

Вчера разбрах, че Вашият сътрудник професор Станкев е бил футболист, след което е ставал доктор.

- Да, да, Марио беше футболист и още продължава на дребни малки врати. Синът му Мартин игра за Славия, Локомотив (София), Дунав... Сега мисля, че е във Витоша. Марио е доста разпален по футбола. Съберем се някъде на конференция, той непрестанно си гледа часовника. " Има мач! ", споделя (смее се). Аз не съм упражнявал футбол.

Вие сте пловдивчанин, на Ботев или Локо симпатизирате?

- Аз съм от Коматево. Няма по какъв начин да не съм от Ботев. На този стадион сме играли като деца. Ритахме топка постоянно.

Успехите напоследък обаче са за Локомотив. Отборът завоюва две следващи Купи на България...

- Хубаво е това. Лошо няма. Трябва да има наслада за колоритния им притежател Христо Крушарски. Той е доста занимателен. Радвам се на триумфите на пловдивските тимове. Но, когато играят двата отбора - аз крещя за Ботев. Човек си има своите пристрастия.

Колко значимо е младежите да спортуват, а да не прекарват дните си пред тв приемника, компютъра или телефона?

- Изключително значимо! Аз виждам по моята внучка. Откакто върви, аз съм този, който се занимава повече с двигателната й интензивност. Баща й е по-зает и от мен. Та, аз я научих да кара колело, да кара ски. Сега кара доста по-добре от мен. Ходи на балет... Всички тези интензивности за младите са доста значими. Особено след изключителното състояние, при което учиха от домовете си два-три месеца. Изключително значимо е да накараме децата да спортуват, да се движат.
 Снимка 487976
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР