Професор Карен Уленбек от Тексаския университет в Остин, САЩ печели

...
Професор Карен Уленбек от Тексаския университет в Остин, САЩ печели
Коментари Харесай

Математиката на сапунените мехурчета е ключ към големите мистерии на физиката

Професор Карен Уленбек от Тексаския университет в Остин, Съединени американски щати печели една от най-реномираните награди за математика - премията " Абел " за работата си върху " минимални повърхности ", каквито са сапунените мехурчета , оповестява БиБиСи.

Тя е първата жена, спечелила премията от 530 000 паунда , основана през 2002 година. Наградата е връчена от Норвежката академия на науките и в Осло.

Председателят на комисията по награждаването, Ханс Мунте-Каас разяснява, че работата й " трагично промени математическия пейзаж ".

" Нейните теории са революционни за нашето схващане за минималните повърхности , като да вземем за пример по-общи проблеми с минимизирането в по-големи измерения ", добавя той.

Ежедневният образец за " минимална повърхнина " е сапуненият мехур . Това е забавно от математическа позиция, защото се издърпва сапунения филм във формата на най-малката повърхнина - съвършена сфера .

Представянето и манипулирането на сапунените балони дава математическа опция на откривателите да моделират държанието на физическо събитие , като да вземем за пример електрическите полета .

Математиката на проф. Уленбек дава на теоретичните физици инструментите, с които да се оправят с някои от най-големите загадки , които откривателите се пробват да решат, като държанието на суб-атомните частици и обединяването на електромагнетизма и нуклеарните сили .

Както и нейната работа, проф. Уленбек е модел за подражателство в своята област, разяснява проф. Джим Халили, физик от университета в Съри.

" Младите математици освен знаят за нейната работа , само че също по този начин знаят по какъв начин тя е работила, за да се опита да насърчи математиката и да насърчи младите дами да влязат в тази сфера ", добавя Халили.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР