Професионалният му и научен път оставя ярка следа във Факултета

...
Професионалният му и научен път оставя ярка следа във Факултета
Коментари Харесай

Почина професор Тодор Бояджиев

Професионалният му и теоретичен път оставя ярка диря във Факултета по славянски филологии на Софийския университет

Почина член-кореспондент проф. Тодор Бояджиев - дълготраен учител във Факултета по славянски филологии на Софийския университет (СУ) " Св. Климент Охридски ", оповестиха на.

Проф. Тодор Бояджиев беше бележит академик лингвист, чийто професионален и теоретичен път остави ярка диря във Факултета по славянски филологии на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", означават от СУ.

Тодор Бояджиев е роден през 1931 година и приключва специалността " Българска лингвистика " в Софийския университет през 1955 година През 1960 година става помощник в Катедрата по български език. Специализира в Прага в интервала 1967-1968 година Професионалният му път е тясно обвързван със Софийския университет, където води лекционни курсове по българска диалектология и актуален български литературен език. Работил е и в университетите в Шумен, Пловдив, Велико Търново, Москва и Хамбург, както и в Института за български език при Българска академия на науките. Тодор Бояджиев е дълготраен началник на Катедрата по български език, зам.-декан и декан на Факултета по славянски филологии на Софийския университет, както и шеф на Института за български език. През 1989 година е определен за член-кореспондент на Българска академия на науките.

Най-значимите научни приноси на Тодор Бояджиев са в региона на българската диалектология, фонетиката и фонологията. Той е създател на голям брой учебници и пособия по български език. Дългогодишен основен редактор е на списанието " Български език и литература ".

" Проф. Тодор Бояджиев беше неотклонен откривател, предан на българския език, почитан академик с необятна осведоменост и будна съвест, въодушевяващ и обичан преподавател, заслужен последовател на делото на строителите на българското езикознание. Поклон пред светлата му памет! ", се споделя в съболезнованието от академичната общественост на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Поклонението ще се състои на 8 октомври 2022 година (събота) от 11:00 ч. в църквата на Малашевските гробища.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР