Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца днес посрещна

...
Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца днес посрещна
Коментари Харесай

ПГТР-Враца посрещна гости от четири държави

Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца през днешния ден посрещна посетители от четири страни. 31 индивида от Португалия, Италия, Турция и Румъния гостуват на гимназията по план „ Постави се в обувките на бежанеца “.
Гимназията провежда редица прояви в Дома на науката и техниката, посредством които гостите бяха осведомени с традициите в страната ни, културните и естествените забележителности. Присъстващите бяха осведомени и за работата по плана.
Разработката е извоювана през 2016 година с планово предложение на програмата „ Еразъм+ “. Срокът за реализация е 24 месеца - от 01.09.2016 година до 31 август тази година.
„ Това е обществен план, главно фокусиран върху бежанците и имиграцията, в който е заложена концепцията, че всеки заслужава да живее заслужен живот, съгласно всеобщата декларация за правата на индивида. Отправната точка за началото на тази разработка е хуманизмът. От друга страна, този план е доста потребен за нашите възпитаници - посредством насърчаване на техните обществени умения и обществената им отговорност като независими персони “, съобщи директорката на гимназията Румяна Петрова.
До момента по плана са изпълнени няколко действия, като първата е осъществена още през 2016 година Тогава е била извършена транснационална среща сред сътрудниците. Тогава е осъществен първият кратковременен продан в град Оурем Португалия. Втората активност е била обвързвана с търсене на информация за имиграцията и бежанците. В тази активност най-активни са били учениците, които в детайли са изследвали информации в медиите и обществените мрежи за имигрантите. С помощта на учителите си младежите са провели среща с бежанци в столицата.
Според Румяна Петрова, срещите с бежанците радикално са трансформирали настройките на учениците за мигрантите.
В средата на предходната година се състоял и вторият кратковременен продан по плана в град Насауд в Румъния, където са снимани и видеоклипове и е била направена подготовка на документални записи за тях. Третият кратковременен продан по плана се е провел в Турция – Малтепе, Истанбул в края на предходната година, където сътрудниците организирали обществени и доброволчески действия за принудените да имигрират. Любопитното от срещите на учителите и учениците с мигрантите е, че те не желаят да остават в България, а да продължат към страните от Централна и Западна Европа, където считат, че ще могат да живеят доста по-добре.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР