Професионалистите, решили да се развиват в ИТ сектора през 2020

...
Професионалистите, решили да се развиват в ИТ сектора през 2020
Коментари Харесай

Всеки втори иска да е ИТ

Професионалистите, решили да се развиват в ИТ бранша през 2020 година без предходен опит в сферата, са се нараснали фрапантно по отношение на 2019-а. 46,94% от младши експертите са се насочили към кариера в ИТ бранша. Това сочат данните от най-голямото в България кариерно събитие за квалифицирани фрагменти –.

Причините за засиления интерес към кариерно развиване в областта на осведомителните технологии са сложни, само че ясно обусловени от постоянния напредък в ИТ промишлеността и превръщането ѝ в един от движещите фактори на българската стопанска система. По данни на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСК) за положението на софтуерния бранш в България към 2020 година, ИТ промишлеността е най-бързо растящата, с 10% растеж на приходите през 2020 на фона на 5.5% спад на Брутният вътрешен продукт на страната.

Примамлива заплата  

В допълнение ИТ секторът държи състезание по мярка на хонорари и предлагани благоприятни условия. Според информация на Националния статистически институт междинната месечна заплата в бранша е достигнала 3500 лева през последното тримесечие 2020 година – съвсем 3 пъти над междинното за страната.

От своя страна отворените позиции за механически експерти варират сред 2-3 хиляди лева, като прогнозите са да се усилят двойно в идващите няколко години, а потребността от ИТ експерти нараства осезаемо.

Къде е България?

Според класацията на HackerRank страната ни се подрежда на 12-о място измежду 50-те страни с най-хубави разработчици на програмен продукт и на 2-ро място измежду Java разработчиците. Като един от най-популярните езици за програмиране, ясно изразено желание към Java се вижда и при разбор на уменията както на младшите, по този начин и на опитните ИТ експерти. HTML/CSS и SQL са идващите по известност.

Засиленият интерес към кариерно развиване в ИТ бранша и „ гладът “ за механически експерти не значат безпроблемен развой по асортимент на личния състав. Нарастващото количество кариерни благоприятни условия в бранша и високите условия както от страна на работодателите, по този начин и от страна на претендентите, основават предпоставки за голям брой провокации пред търсещите и предлагащите работа.

На 19 и 20 май 2021 година напълно онлайн ще се организира Career Show Tech, кариерно събитие за ИТ експерти, което дава опция на претенденти и работодатели да организират видео срещи единствено с най-подходящите за тях събеседници., само че наложителна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР