Професионалисти по здравни грижи от цялата страна потърсиха помощта на

...
Професионалисти по здравни грижи от цялата страна потърсиха помощта на
Коментари Харесай

Мая Манолова: Спрете натиска върху медицинските специалисти

Професионалисти по здравни грижи от цялата страна потърсиха помощта на омбудсмана на Република България, за това че над тях се упражнява психически тормоз, поради присъединяване им в националния митинг за по-добро възнаграждение и по-добри условия на труд, разгласи Мая Манолова, представена от " Канал 3 ". " Получих известия за отправени закани и подхванати дейности против уредници и участници в митингите от гр. София, гр. Варна, гр. Бургас, гр. Пазарджик, гр. Монтана, гр. Казанлък, гр. Габрово, гр. Велинград и други

Предоставени са данни, в това число аудиозаписи, за директни закани за уволняване, както и за други прояви на напън.

На идващия ден след присъединяване в митинга, здравна сестра е била командирована от управлението на една столична университетска болница в друга болнична конструкция, без да бъдат предизвестени директните ѝ началници за това, без да е инструктирана за новото работно място, а друга сестра в същата болница е застрашена с уволняване, незнайни на какво законово съображение. Има и сигнали, че в някои случаи, представители на локалната власт са се опитвали да окажат влияние на протестиращите медицински служащи.

Като омбудсман поддържам настояванията на медицинските експерти, намирам ги за изцяло обективни и упорствам да бъде открит механизъм за гарантиране на техните трудови хонорари, обезпечаването на естествени условия на труд, както и за разглеждане на останалите проблеми и претенции. Намирам за безусловно неприемливо оказването на напън под каквато и да е форма против хора, протестиращи в отбрана на своите права и професионални ползи.

В този случай е без никакво значение дали административните ръководители споделят или не настояванията на протестиращите. Свободата на изложение и правото на митинг са закрепени в член 39 и член 43 от Конституцията на Република България.

Искам да обърна внимание на всички, които са си разрешили да посегнат на тези конституционни права, че подобен вид дейности опонират на Конституцията, заради което някои от тях са оповестени за закононарушения в Наказателния кодекс. Като омбудсман на Република България, отчитайки особената социална заплаха на сходен вид действия, които заплашват или обезкуражават жителите да упражняват конституционните си права, ще желая от прокуратурата да извърши инспекция и да предприеме съответните законни дейности.

Призовавам министъра на опазването на здравето да излезе с публична позиция, в която ясно и недвусмислено да осъди похищението върху гражданските права на протестиращите експерти по здравни грижи, като по този метод разсее всевъзможни подозрения, че очевидно или безмълвно стои зад тях ".

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
<
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР