Проф. Велислав Минеков, скулптор и преподавател в Художествената академия, коментира

...
Проф. Велислав Минеков, скулптор и преподавател в Художествената академия, коментира
Коментари Харесай

Нали всичко с колекцията на Божков беше легално и прекрасно?

Проф. Велислав Минеков, ваятел и учител в Художествената академия, разяснява по БНР проблема с сбирката на Васил Божков, която юридически се води на фондация " Тракия ". Прокуратурата стартира да разказва скъпите антични предмети с желание да ги изземе и придвижи в Националния исторически музей.

Има нещо, което не разбирам. Срещу господин Божков има седем обвинявания, само че те нямат нищо общо с неговата сбирка. Не мога да схвана за какво там се влиза и се пипа по какъв метод - тъй като е богат и тъй като не могат да му вземат парите, които от дълго време са в чужбина?

Какъв е този чудноват акт? Колекцията му беше приета от страната през няколко държавни управления.

За страдание, Законът за културното завещание беше променян за улеснение на сходен вид колекционери. Доказването на произхода на сбирката беше отхвърлено, задоволително е да си имал антиките пет години. Когато ги регистрираш, към този момент можеш да искаш да създадеш и музей, да ги продаваш, да ги разменяш.

От позиция на всичко случило се през годините това е изцяло легална сбирка. За което скърбя, защото

в действителност би трябвало да се търси от кое място са тези предмети. Обаче никой не посмя да зададе въпрос.

Но това не е единствената сходна сбирка в България. Доколкото знам, регистрирани на видни колекционери сходни съкровища са неповече от пет или шест. Те всичките са формирани по един и същи метод. Колекцията на Божков е единствената с придобивки от борсите по света, от аукциони и това е безусловно друго от всички други величави сбирки, различен никой не си разрешава сходно нещо. Там цените са страхотни и никой не би похарчил - доста по-лесно е да прибереш нещо, което са ти го донесли иманярите, в сравнение с да участваш в търг на " Сотбис " и " Кристис ".

Интересува ме това, което е от нашите земи, защото там е безобразието. Това е кражба от нас самите. Това е унищожената ни история. Това са безчовечен актове, в които с цел да се стигне до предмет, се унищожават пластове от историята. Унищожава се стъкло, унищожава се керамика, значимото е да се стигне до някакъв тип метал. И това продължава и до ден-днешен.

Аз съм приказвал доста против иманярството, само че тук няма избавление,

би трябвало да се приложат някои закони от Европа. По някакъв метод да се направи по този начин, че иманярите да могат да ровят не там, където има археологически резервати, не там, където зоните са предпазени със закон, а тук-там, където никой не може да допусна, че има нещо прикрито. Нека да обикалят нивите, дано да обикалят баирите, само че не в старите ни замъци, не в места, където е ясно, че има находки. Това би трябвало да бъде неразрешено.

Със позор ще си призная, че през 2003 година, когато бях парламентарен консултант по основаването на Закона за културното завещание, с очите си видях, че най-важното в него е движимото културно завещание и че

целият закон се движи в полза на богатите български колекционери.

Тогава напуснах, по-късно един ден се появи като министър господин Петър Стоянович, аз отидох при него, обясних му, че законът е рисков, че е посредствен. Той направи комисия, бях включен още един път, само че държавното управление се задържа прекомерно малко и от този момент нищо.

Когато има такива съкровища, страната трябав да направи допустимо да се заделят средства и да ги откупи. Вместо да бъдат предлагани на всевъзможен тип айдуци или да бъдат изнасяни. Това съществува на всички места, за какво не се прави и тук? Нека законът за не разрешава износа, само че да насърчава изкупуването на тези предмети, когато са открити на място, което не е археологически разкопки.

На господин Божков публично му беше позволено да прави сбирка.

Дайте да изброим имената, които участваха на изложбата му в Москва. Аз по случайност пътувах тогава през Москва и там се видях с делегацията, поканена от господин Божков, да участва на откриването, не можете да си визиите за какви значими хора става дума, дори е смущаващо. Тази група от значими лица присъстваше и на изложбата му в Националния исторически музей. Изобщо всичко беше толкоз легално, толкоз прелестно...

Искате ли да попитате граничните управляващи кои са хората, които са се употребили със заслугата да се повозят на самолета на господин Божков?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР