Проф. Васил ПРОДАНОВВойната в Украйна раздели българското общество на две

...
Проф. Васил ПРОДАНОВВойната в Украйна раздели българското общество на две
Коментари Харесай

Богатите купуват бункери

Проф. Васил ПРОДАНОВ

Войната в Украйна раздели българското общество на две групи, всяка от които вижда в другата " облика на врага ", който обслужва ползите на непознати сили, съставлява " сътрудник на въздействие ", прислужник е на непознато посолство. У нас евро-атлантическата надмощие води до превъзходството на единия облик на врага и апели за уволняване на говорещите друго в формалните медии. Говори се, че светът към този момент става различен, че може да се използва даже нуклеарно оръжие. И това не е заради ставащото в Украйна, което е единствено израз на към този момент съществуващи трендове. Още в края на 2021 година, преди да се заприказва за вероятности на война в Украйна, в публикация под заглавие " Нещо се счупи: Защо 2022 година е цялостна с евентуални закани " английският вестник " Индипендънт " написа: " Сега в света назряват повече военни спорове, в сравнение с когато и да било след Втората международна война ".
Отново навлизаме в света на огромните войни, в които ще загинат стотици милиони хора. За това се написа и приказва ежедневно с възходящ боязън на всички места по света. Тръмп, Байдън, Сорос, Медведев, Рогозин, Лукашенко и стотици други политици и аналитици приказват за възходяща възможност от Трета международна война. Неслучайно в англоезичното пространство на интернет фразата " трета международна война " се среща 1 милиард и 920 милиона пъти.
Във времена на стопански рецесии на капитализма войните в цялата му история са инструмент за излизане от тях посредством внезапно усилване на ролята на страната и ориентиране на производството и потреблението във военната сфера. В тези интервали

обществата са мощно разграничени

ускоряват се вътрешните битки и несъгласия, радикализацията на всеобщото държание и политическата поляризация. Това се вижда през днешния ден да вземем за пример при световния хегемон Съединени американски щати, където американците всеобщо купуват оръжие, с цел да се пазят от заплахите на едно все по-разделено общество - последните две години са рекордни в броя на новозакупените оръжия от тях, по към 20 милиона годишно. Колкото повече оръжия се купуват вътре в една страна, толкоз по-силни са страховете и опълчванията. В такива обстановки капиталистическите страни излизат от рецесията посредством вътрешно обединяване благодарение на основаване облика на врага - евреите, комунистите, руснаците, китайците и прочие
Неолибералният американизиран и глобализиран капитализъм изостри всички тези несъгласия - като се почне от гигантското неравноправие и поляризация в страната-хегемон и се стигне до промени в световното съответствие на силите, които Съединени американски щати обезверено се пробва да спре. Затова и войната се трансформира в главен инструмент на спешния американизиран неолиберален капитализъм. Това, което следим сега, са опитите посредством облика на врага и милитаризацията на стопанските системи да се преодолеят възходящите класови несъгласия вътре в страните, приемащи голям брой най-различни форми.
Както при предходните войни имаме комбиниране на серия от рецесии, които в този момент са даже повече и взаимно се укрепват - по-скоростно от всеки път повишаване на общественото неравноправие, икономическа рецесия и стопански войни с техните инфлационни, стагфлационни, енергийни, продоволствени спешни следствия; биологическа рецесия, обвързвана със международни пандемии; екологическа рецесия, предвещаваща опустошение на огромни райони от планетата и десетки милиони климатични бежанци; геополитическа и геоикономическа рецесия, свързани с намаляване на международния хегемон и появяването на нови световни играчи, разместващи международното съответствие на силите.
За това, че

Украйна е единствено едно от проявленията

на световна милитаризация през последните години, приказват доста обстоятелства. Все повече интернационалните контракти, свързани с разоръжаване, не работят още преди този момент. През 2020 година Съединени американски щати взеха решение да изоставен съглашението за намерено небе. Те излязоха от Договора за противоракетна защита още през 2002 година по времето на Джордж У. Буш и от Договора за нуклеарни сили със междинен обхват при Тръмп. Глобалните институции, основани през миналите десетилетия, стават все по-неспособни да реагират на рецесиите и проблемите. Войната се завърна като законен инструмент на интернационалните връзки и светът, в който живеем, от ден на ден е свят с нарушени правила. Ускорено се основават и нарастват по разноски и активност нови типове армии - кибервойски и галактически войски.
Съединени американски щати се пробват да понижат гигантския си търговски недостиг и скоростно възходящ дълг посредством така наречен военно кейнсианство - увеличение на производството и продажбата на оръжие, защото са в обезвереното състояние на скокообразен растеж на държавния дълг, преизпълнен към този момент 30 трилиона $ и продължаващ да пораства, защото комерсиалният баланс на страната е негативен, а потреблението не е задоволително за решение на казуса. Неслучайно и преди Байдън, през 2017 година Тръмп стартира своята активност по превръщането на Съединени американски щати още веднъж във " Велика Америка ", отивайки в Саудитска Арабия и сключвайки най-голямата оръжейна договорка в американската история за 110 милиарда $ и спомагателни продажби за 10 години за 350 милиарда $. Байдън подписа законопроект за ленд-лийз от вида на този през Втората международна война с Русия и Англия - предоставяне на оръжия на Украйна на лизинг. Според Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира Съединени американски щати са най-големият експортьор на оръжие в света, получили облага от 38,6% от продадените оръжия в интервала сред 2017 и 2021 година, което е увеличение с 32,2% спрямо интервала сред 2012 и 2016 година Продали са оръжие на над 100 страни в света.
Оръжието, което се купува и продава в света, се усилва скоростно и с това той не става по-сигурен, а се трансформира в великански барутен погреб. През март 2022 година България е продала в чужбина единствено за един месец оръжие за 8 милиарда $, което е повече от всяка друга продажба на оръжие в нашата история. Светът се нуждае от от ден на ден оръжия и купува от ден на ден оръжия.

По време на предходната конкуренция

във въоръжаването през 1980-те години международните разноски за въоръжаване по цени от 2020 година нарастват до 1,5 трлн. $ през 1989 година След разпада на източноевропейския социализъм понижават до малко над 1 трлн. през 1990-те години. След 2000 година несъгласията на неолибералния капитализъм се ускоряват и разноските за война стартират още веднъж да порастват. През 2021 година 132 страни в света имат по-големи военни разноски спрямо предходната година. Общо светът е похарчил над 2 трилиона $ за война и подготовка на война - най-голямата сума в историята на човечеството. Съединени американски щати към този момент харчат доста повече за военни средства, в сравнение с в разгара на Корейската, Виетнамската и всеки различен миг от предходната Студена война. Годишният бюджет за тази цел към този момент е към 800 милиарда $, само че анализите приказват, че през идващите години той евентуално ще стигне до 1,6 трлн. $.
Сумата, изхарчена от оръжейната промишленост за лобиране в Европейски Съюз, съвсем се удвои още сред 2012 и 2017 година и от този момент настъпи голямо нарастване на европейските военни разноски. Бюджетите за защита нарастват: нов Европейски фонд за защита от 8 милиарда евро, да вземем за пример, за първи път ще даде обществени пари на Европейски Съюз за научни проучвания и създаване на високотехнологично военно съоръжение, до момента в който звучащият по Оруел Европейски фонд за мир финансира даването на смъртоносни оръжия на страни отвън Европейски Съюз.

Следва

Клуб 24 май
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР