Проф. Николай Овчаров препоръчва смесената комисия между България и Северна

...
Проф. Николай Овчаров препоръчва смесената комисия между България и Северна
Коментари Харесай

По-широка основа на комисията по исторически въпроси между България и Северна Македония препоръчва проф. Николай Овчаров

Проф. Николай Овчаров предлага смесената комисия сред България и Северна Македония по историческите въпроси да бъде сложена на по-широка основа и да не се отстъпва от "червените линии ", които бяха признати от българския парламент.
Крайно време е също да стартират да излизат някакви документи за решения, в които да има и автограф, зад които стои държавното управление на Северна Македония, разяснява проф. Овчаров на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция във връзка така наречен кърваво писмо на група интелектуалци от Северна Македония до Европейски Съюз. В него те пишат, че обществено показват "протеста си против настояванията и ултиматумите в Декларацията на Народното събрание на Република България ".

Не мисля, че е вярно българските учени да мълчат, на такива трудове би трябвало да реагира и самата историческа комисия, най-малко българската й страна, уточни той.

Проф. Овчаров поздрави българското държавно управление и парламент за ясната позиция какво не би трябвало да се позволява. Писмото на интелектуалците е провокирано от декларацията на Народното събрание и в него се показват няколко съществени точки - за проблематизирането на македонския език, отхвърли от поддръжка или искане за признание на македонското малцинство в Република България, както и унищожаване на квалификацията "български фашистки окупатор ".

Това са главните неща, които интелектуалците нападат - съгласно създателите на писмото македонският език е историческа действителност и на него приказват повече от три милиона души, разяснява проф. Овчаров. По думите му те пишат "интересни неща ", които може да обори всеки лингвист. В писмото се отбелязва, че "за македонския език се приказва, че е генеалогично славянски, а типологично е балкански език и в този аспект се преглежда като "най-балканския " в балканския езиков съюз ".

Става ясно също, че тези интелектуалци одобряват македонската доктрина за основата на старославянския език, на който светите братя Кирил и Методий превеждат от гръцки църковните книги, с цел да улеснят разпространяването на християнството измежду славянския свят, изясни проф. Овчаров. Според тази доктрина първият славянски писмен книжовен език се базира на македонския език от Солунската област. Бяхме решили, че сме оправили този въпрос, само че от това писмо виждаме, че позицията им не е мръднала, разяснява той.

Според него настойчиво е клишето, че избрани исторически фигури са македонци, а българи е етикетът, който им се лепва. Проф. Овчаров даде образец с дисертация отпреди години, съгласно която цар Самуил приема купата цар на България единствено с цел да се легитимира пред останалия свят. Същото в този момент става с Гоце Делчев, добави Овчаров.

За точката за отвод от признание на македонското малцинство в България създателите на писмото показват, че чакат "институциите на Европейския съюз, както и неговите държави-членки, да отговорят кардинално на открития народен национализъм на българския парламент ".Тук виждаме съответната офанзива и то по въпрос, по който няма по какъв начин България да отстъпи, разяснява проф. Овчаров.

По отношение на премахването на квалификацията "български фашистки окупатор ", което съгласно създателите на писмото е "фалшифицирана смяна на известни и безспорни исторически обстоятелства от общата ни европейска история на интервала на Втората международна война ", проф. Овчаров разяснява, че съществуването на фашизъм в България не е признато и малко учени не престават да приказват за фашизъм, а от научна позиция е безусловно погрешно, защото действителен фашизъм е имало единствено в Италия.
Това е като някакъв танц напред-назад, писмото е един типичен образец за метода, по който историците там се отнасят от цели десетилетия, разяснява проф. Овчаров.

Ние сме задължени да продължим тези договаряния, не можем да желаеме това да стане внезапно, уточни той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР