Проф. Мария Пиргова коментира ситуацията с нагласите на хората преди

...
Проф. Мария Пиргова коментира ситуацията с нагласите на хората преди
Коментари Харесай

Проф. Мария Пиргова: Не виждам възможност за градивна коалиция

Проф. Мария Пиргова разяснява обстановката с настройките на хората преди изборите за парламент на 2 април.

" Темите на пръв взор са общи с малко различаващи се параметри. Така наподобява, че надали не ще имаме един парламент, няма да има проблем за болшинство, за сформиране на държавно управление. Къде в действителност е казуса? Че всички партии оферират разнообразни пътища за реализиране на техните по този начин оповестени цели и параметри. Тези пътища се разграничават доста. Дали със стягане на коланите и бюджета, както оферират ГЕРБ, дали със взимане на заеми, както оферират Политическа партия. Това са основни разлики, по които партиите надали ще намерят консенсус в този момент. Аз мисля, че главният консенсус ще е по външно-политическите въпроси. По това, по което ние изпълняваме външни инструкции. Докато във вътрешен проект разликите за това дали да има евро, какъв да бъде недостига, по какъв начин се ръководи и какъв да бъде бюджета, ще има доста разлики и държавното управление ще се спъне от това ", разяснява тя в утринния блок на БТВ.

" Аз персонално не виждам опция за градивна коалиция. Защото дебатът от някои страни се води доста нападателно. Хората, които приказват за държавно управление и коалиция, са партия ГЕРБ, тяхното държание е най-агресивно. Те си разрешиха в дебата да кажат, че пари се раздавали на тълпата. Това беше извънредно грозно. Те са партията, която си разрешават поименни нападки непрестанно. Политическа партия взеха решение, че са положителните хора, които в никакъв случай няма да атакуват. Но в самия спор те не са толкоз безапелационни. В никакъв случай не бих ги нарекла леви, тъй като те държат на 3-процентния недостиг и на опазване на налозите. А налозите са пътищата, опазването на здравето, образованието ", сподели още проф. Пиргова.

" Нинова ще се стреми непременно да взе участие в държавно управление, без значение дали то ще бъде от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, или пък от Политическа партия и някой различен. Тоест, Българска социалистическа партия би трябвало да бъде комфортна за всяка власт. Това е тактиката на тази партия. Въпросът е по какъв начин ще се решат българските проблеми с инфлация и цени. Партиите не желаят да се усили изборната интензивност. Затова и дебатът е отегчителен. Никой не работи за изборната интензивност ", счита политологът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР