Проф. Кирил Карамфилов е началник на клиниката по кардиология в

...
Проф. Кирил Карамфилов е началник на клиниката по кардиология в
Коментари Харесай

Пациентите с хронична сърдечна недостатъчност могат да водят нормален начин на живот

Проф. Кирил Карамфилов е шеф на клиниката по кардиология в УМБАЛ " Александровска " в София. Избран е за предстоящ ръководител на Дружеството на кардиолозите в България. Как работи сърцето? От какво се натоварва и " износва "?
Сърцето е кух мускулест орган, чиято функционалност е да изпомпва и придвижва кръвта в херметично затворената сърдечно-съдова система. Изпомпването на кръвта става чрез ритмично редуциране на сърдечния мускул. То съставлява единственият орган, който не стопира да действа от вътреутробния интервал до гибелта. Един от главните фактори то да работи вярно e вярното му кръвоснабдяване. Посредством съдовете, кръвоснабдяващи сърцето, сърдечната мускулна клетка черпи доста от нужните ѝ О2 и хранителни субстанции.

Ето за какво и главните аргументи, които водят до " изхабяване " на сърцето, се свързват с фактори, смущаващи кръвоснабдяването му - най към този момент под формата на натрупвания по съдовете, които хранят сърдечния мускул. Тези натрупвания се развиват вследствие повишението на мазнините в кръвта (които построяват атеросклеротичните плаки), нарасналата кръвна захар, нарасналите стойности на кръвното налягане, тютюнопушенето, затлъстяването и обездвижването. Други положения, които биха могли да доведат до отрицателни промени в структурата на сърцето и следващи оттова нарушавания в вярното му действие, са: задебеляването му вследствие дълготрайно покачване на стойностите на кръвното налягане, нарушена функционалност на сърдечните клапи, инфектиране на околосърдечната торбичка и на сърдечния мускул. Съществуват и вродени болести на сърцето, които, в случай че не бъдат регистрирани, диагностицирани и лекувани навреме, също водят до бързо прогресиращо нарушение на сърдечната функционалност.
Какво съставлява сърдечната непълнота, в каква възраст се демонстрира, какви са първите й признаци? Какви са методите пациентите да се предпазят от развиването й?
Сърдечната непълнота съставлява крайният стадий от развиването на всяко сърдечно-съдово заболяване, без значение от първичната му причина. Тя е неспособност на сърцето да прави " естествената си работа ", т.е. да изпомпва задоволително количество кръв, с цел да задоволи потребностите на тялото. Тъй като става въпрос за извънредно разнородни болести, които водят до сърдечна непълнота, то и възрастта на поява е друга. Вследствие на вродени положения може да се прояви и в доста ранна възраст, надлежно при по-възрастни пациенти, при които сърдечната непълнота е израз на продължителното, неподходящо въздействие на посочените нагоре рискови фактори, тя се появява по-късно.
Реклама
Най-типичната клинична симптоматика съставляват задухът и лесната уморяемост, които се явяват първоначално при по огромни физически старания, а с развиването на заболяването до степен на поява неподвижен. Нерядко пациентите следят и отоци по краката, прескачане и сърцетуптене, кашлица с розови тайни и отичане на корема. По-рядко се записват признаците на безапетитие, гадене, сложна централизация и болки в сърдечната област. Основният метод да се защищити сърцето от развиване на сърдечна непълнота е обвързван с ранното диагностициране на болестта, провокирало недоволствата, или още по-добре - целеустремен скрининг, т.е. самодейно търсене на патологични (ненормални) промени в сърдечно-съдовата система още преди да са се появили недоволства - изключително при хора, които имат висок риск от развиване на болести, водещи до сърдечна непълнота. Важно е и осъществяването на характерните за всяка възраст проучвания, които биха ни посочили съществуването на неподходящи промени към момента без демонстрация на недоволства. Всеки кардиолог, интернист и персонален доктор би могъл чудесно да разпознава рисковите за развиване на сърдечна непълнота пациенти.
Кога пациентите търсят профилирана помощ при вас и какви са опциите да им помогнете?
За страдание забележителна част от пациентите търсят помощ, когато към този момент са налични изразени структурни и морфологични промени в сърдечно-съдовата система, водещи до съществени недоволства. Тогава нашите благоприятни условия са много лимитирани и надалеч от това, което бихме могли да създадем, в случай че лекуваме в точния момент съответното сърдечно заболяване. Окуражаващо е, че в последните години се следи позитивна наклонност (предимно от хората в дейна възраст) на висока осведоменост за личното им здравословно положение, за рисковите фактори, които биха довели до увреждане на сърцето, за здравословен метод на живот (хранене, двигателна интензивност, надзор на рисковите фактори). Именно те се възползват от последните постижения на актуалната медицина.

Възможностите на актуалната кардиология са извънредно огромни както във връзка с ориентирания скрининг, регистрацията и диагностициране на болесттите, по този начин и във връзка с лекуването. Огромният напредък в теоретичен аспект докара до модерни лечебни тактики, лекарства и устройства, които даже и при тежки промени в сърдечно-съдовата система могат да обезпечат за нескончаем интервал напълно естествен комфорт на болшинството от пациенти.
Как се живее със сърдечна непълнота, какви са нейните стадии и какво би трябвало да знаят пациентите (и техните близки) във всекидневието си, с цел да подобрят качеството си на живот?
В взаимозависимост от степента на нарушаване на способността на сърцето да прави задоволително добра циркулация (да придвижва кръвта в кръвоносната система) се следят най общо три степени на сърдечна непълнота - лека, умерена и тежка. Стадиите дефинират какъв брой напреднали са измененията в органите на сърдечно-съдовата система.
Реклама
Животът с лека и умерена степен на сърдечна непълнота при вярно лекуване и съблюдаване на напътствията на наблюдаващия доктор не се разграничава от този на хората без сърдечни проблеми. Предизвикателство са пациентите с тежка форма, при които от извънредно значение е приемът на най-подходящите за пациента лекарства, както и преценката от наблюдаващия кардиолог за имплантация на устройства, които да подобрят функционалността на сърцето.

Съветите за оптимално държание са строго самостоятелни, само че общовалидните са свързани с оптимално равнище на двигателна интензивност, вярна диета и постоянно следене от страна на наблюдаващия доктор.

Повече информация за живота със сърдечна непълнота може да намерите на уеб страницата и уеб страницата на на кардиолозите в България, както и на формалната страница на Boehringer Ingelheim във.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Здравеопазване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР