Проф. Иван Ангелов,Член-кор. на БАНПреди няколко дни беше съобщено, че

Проф. Иван Ангелов,Член-кор. на БАНПреди няколко дни беше съобщено, че ...

България е държава с корумпирани управници.


Проф. Иван Ангелов,
Член-кор. на БАН

Преди няколко дни беше съобщено, че Европейската комисия започва мащабна проверка по изграждането с европейски пари на пътната инфраструктура в няколко страни членки, между които e и нашата. Като имам предвид разкритията около апартаментите, къщите за гости, начините на възлагане на държавни поръчки и собствените ми преки наблюдения, ако има политическа воля, ще бъдат установени 

злоупотреби за милиарди

левове. Известният наш специалист по сигурността, бивш зам.-министър и главен секретар на МВР проф. Николай Радулов писа наскоро: "Наличието на злоупотреби с къщите за гости беше обществена тайна. Същото беше и с прословутите апартаменти. Откакто получаваме пари от ЕС, тяхното изразходване е свързано със скандали... Около 90% от подписаните договори са с крещящи нередности... Тези нарушения са толкова масови, че се превърнаха в организирана престъпна дейност, за която ние сме се досещали през цялото време. Властите е трябвало да го знаят, защото това е тяхно задължение. Ако не го знаят, е лошо. Ако го знаят, но го премълчават, е още по-лошо. България отново ще бъде определена като най-корумпираната държава в ЕС и едва ли ще мръднем от блатистото дъно, на което сме се инсталирали". 

Внимателното прочитане на интервюто му в Еpicenter.bg със Соня Събчева от 16 май т.г. ми дава основание да предполагам, че Бойко Борисов е главният виновник за разцвета на престъпността и корупцията у нас, особено през последните 10-15 години. Проф. Радулов има достатъчна информация и за разлика от Бойко Борисов не хвърля думите си на вятъра.

Бойко Борисов дължи обяснения за своята и на неговото правителство роля в 

бурното развитие и фалита на КТБ 

разраснала се бързо през 2007-2014 г. и фалирала на 6 ноември 2014 г. През 2010, 2011 и 2012 г., т.е. при управлението на Борисов, КТБ е получавала първа награда между търговските банки по динамика на развитието си. Нейният главен директор Цветан Василев беше "Банкер на годината" за 2003, 2008 и 2013 г. А почетната награда "Банкер на годината" за 2013 г. му беше връчена от Цветан Цветанов, естествено с благословията на Борисов. Най-големия си разцвет КТБ постигна при управлението на Борисов.

Кой и защо разпореди огромните средства на държавните фирми и публични институции да се съхраняват в КТБ? А също и за грубите нарушения на нашия закон и на директивата на Европейската комисия за гарантираност на депозитите до 196 хил. лв (100 хил. евро). Негарантираните депозити в КТБ са били 979 млн. лв. Тук не се включват "спасените" чрез цесии и прихващания депозити на стойност около 800 млн. лева.

Част от физическите лица - притежатели на десетократно по-големи от гарантираните депозити, нададоха в началото голям вой, че са ограбени, но скоро утихнаха. Може би защото държавата, разбирай Бойко Борисов, допусна те да бъдат избирателно компенсирани в нарушение на закона. То обхвана само някои най-видни бивши и настоящи политици, близки до управляващите, които са имали и специално договорени депозитни лихви за спестяванията си в порядъка на 10-15, а може би и повече процента. При преобладаващи около 4-5% за простосмъртните спестители в търговските банки по онова време. 

Сметката за този банков разгул от няколко милиарда лева сега плащат милиони български граждани чрез бюджета. А виновни няма, защото някой се грижи за това. И този "някой" седи на много висок стол.

Може би неслучайно Цветан Василев не се завръща в България, за да даде показания по съдебния процес за фалита на КТБ. Може би не без основание се опасява да не му се случи нещо неприятно! Защото някои влиятелни личности с нечисти съвести са заинтересовани да изчезне свидетел като него, който знае много за техните финансови подвизи през онези години.

Кога ще бъде потърсена отговорност и от тогавашния управител на БНБ Иван Искров, от подуправителите и членовете на управителния съвет на БНБ? Изявленията им, че не знаели нищо за това, което става в КТБ, като изключим ресорния подуправител, са за наивници. Те са били длъжни да знаят и сигурно са знаели. Нещо повече, това е цинична подигравка с общественото мнение. Защо и Бойко Борисов мълчи? Той е длъжен да има позиция при такава банкова катастрофа! Той е информиран за 100 пъти по-маловажни неща в държавата, а камо ли да не е знаел нищо за КТБ. А може и да има факти, чието разкриване е неизгодно за него!

По член 84, т. 2. от Конституцията бюджетът на България се приема от Народното събрание. У нас обаче има 

два паралелни бюджета

през последните години. Единият е този, предвиден в Конституцията. Другият е личен на Борисов и се оформя с правителствени решения, което не го прави законен. През последните години официалният бюджет се правеше нарочно с по-ниски приходи, за да има по-голямо преизпълнение. По логиката на Конституцията преизпълнението трябва да се внася в Народното събрание за обсъждане и насочване по адресати. 

Вместо това адресатът се определяше и продължава да се определя досега лично от Борисов и неговия антураж и да се внася за формално утвърждаване в правителството, а не в Народното събрание. Така се демонстрира пренебрежение пред Народното събрание, макар че то го е назначило за премиер. Демонстрира се колко щедър е той при отпускането на пари, без да е доказано, че избраните от него адресати са най-подходящи.

Размерът на този втори личен бюджет миналата година беше няколко милиарда лева. Според оценки на Института за пазарна икономика - между 5 и 7 млрд. лева. Такова чудо не се случва в никоя европейска държава.

В грубо нарушение на Конституцията и на Закона за изборите Бойко Борисов и сега обикаля страната като ръководител на предизборния щаб на ГЕРБ и дава щедри обещания за допълнително финансиране със средства от бюджета. По закон "купуването и продаването на гласове е престъпление". Дори ако е с 20-30 лв., Борисов 

сега подкупва цели общини

или градове, като им обещава по 20-30 и повече милиона лева допълнителни средства от бюджета, без да се допитва до Народното събрание. 

Медиите съобщават напоследък почти всеки ден за такива преки намеси. Например на 16 май научихме, че благодарение на него е пусната питейната вода в Генерал Тошево. Смешно, нали! Вижте какъв гениален премиер имаме ние. Огрява навсякъде и във всичко, като слънце. Питам се обаче защо там има кмет и ръководители на водоснабдяването? След като Бойко плаща милиони за покупка на гласове, престъплението му е много по-голямо. ЦИК и другите контролни органи обаче си затварят очите.

Потребностите на тези обекти са известни отдавна. Допускам, че някои от тях дори може да са основателни. Аз обаче питам: защо в бюджета за 2019 г., приет преди няколко месеца, не бяха предвидени средства за околовръстен път на Пловдив, потребността от който била известна отдавна? Защо не се осигуриха средства в същия бюджет за изграждането на болницата в Ямбол, чийто строеж бил започнат преди 40 години? Защо не се отпускаха пари в редовния бюджет за ремонт на Националната библиотека, въпреки че се знаеше отдавна, че покривът й тече? Защо не се предвидиха бюджетни средства за повишаване на мизерно ниските заплати на медицинските сестри и на лекарите, въпреки че и то е известно отдавна? И така нататък, и така нататък.  

А трябваше да се чака до изборите, за да бъде предоставянето на такива средства използвано като предизборен инструмент? С други думи - за купуване на гласове в масови мащаби. Това е не само очевидно. То е очевадно за стотици хиляди хора. И въпреки това ЦИК отново се оказа послушна пред Бойко Борисов и не посмя да се произнесе, че той нарушава закона. И как ще се произнесе, след като той е над закона, дори над Конституцията!

В чл. 19, ал. 7, т. 5 на Закона за администрацията е записано, че министър-председателят, министри и зам.- министри не могат да бъдат ръководители на предизборни щабове на партии, коалиции от партии или инициативни комитети. Те не могат да използват държавни средства по никакъв начин за предизборна агитация. А Бойко Борисов е председател на съвместния предизборен комитет на ГЕРБ със СДС и използва такива средства почти всеки ден.

ЦИК не можа да вземе решение дали тази забрана се нарушава от него и неговата партия.

Аргументът бил, че той не присъствал на предизборното събрание. Но нима не е ясно, че високопоставена личност може да прави предизборна агитация с поведението и действията си, без да присъства в залата на предизборното събрание. А случаят е повече от очевиден.

На 3 май т.г. разбрахме няколко неща от участието на Бойко Борисов в предаването "Панорама". Наред с всичко друго се убедихме за пореден път каква посредствена личност ни управлява вече 10 години. Тази личност напоследък внесе и нови думи в литературния български език, като "маскари", "кьорави" и др. Преди години бяха на път да го изберат за член на съюза на художниците. Българският народ не заслужава такова унижение. 

Едно време за Сталин, за неговите наследници в СССР, за Тодор Живков у нас подобно поведение се квалифицираше като "култ към личността". Макар и при наличието на известна фасадна демокрация сега у нас, Борисов е на път да ги изпревари с активната помощ на сервилните медии.

Без да навлизам в подробности, призовавам читателите да се замислят над един изключително важен факт. И сами да си направят изводите. Въпреки опитите на властите за премълчаване известно е, че разкритията със скандалните апартаменти на управниците в България бяха направени от радиостанция "Свободна Европа", която се финансира от американския Конгрес от десетилетия. 

Не е ли очевидно, че подобни разкрития в навечерието на няколко избора през тази година ще дестабилизират управлението на Бойко Борисов с възможни тежки политически и други последствия за него и неговата партия! И въпреки това "Свободна Европа" направи разкритията. На това основание може да се предполага, че Бойко Борисов вече става неудобен и за най-важните му западни политически приятели! И тях, изглежда, започнаха да дразнят претенциите му, че е станал европейски, и дори световен политик, че "чертаел дневния ред на Европа" и т.н.

Заслужават внимание още някои факти. През последните месеци бяха направени доста разкрития на корумпирани висши държавни чиновници, които доведоха до оставки от заеманите постове и изобличителни публикации в медиите. В тези събития ми правят впечатление две важни неща. 

Първо, всички разкрития бяха направени от журналисти или други неправителствени организации, които публикуваха факти за корупцията и поискаха оставки. И властите бяха принудени да предприемат някои козметични действия. У нас има цяла дузина контролни държавни институции, като се започне с прокуратурата, ДАНС и други, но те не разкриха нито едно от оповестените досега престъпления и корупционни деяния. Нито бяха инициатори за подобни разкрития. Достоен за съжаление факт! Но освен за съжаление и за нещо друго по порядките в нашата държава.

Второ, надяваха се да се отърват с няколко оставки, наричайки ги доказателство за високи морални стандарти на ГЕРБ. 

Крадците ни учат на морал!

Обществото обаче не позволи да бъде заблудено. Не личи по нищо, че правителството и управляващата партия възнамеряват да поискат наказателни преследвания спрямо заподозрените лица. Да не говорим за арести, присъди, връщане на незаконно придобитите пари и имоти и осъждане на лишаване от свобода. 

Това означава, че властите не желаят да доведат преследването за извършените престъпления докрай. Откраднатото не се отнема от престъпниците. На това обърна внимание напоследък и президентът. То пък принуди главния прокурор да поиска сведения от ДАНС. Нима прокуратурата не знаеше досега, че у нас има масови престъпления и корупция! Трудно ми е да повярвам! Ще видим сега докъде ще й стигне куражът. Освен това защо се искат данни само за политиците? Нима няма престъпления и корупция и извън политиката!

През последните 2-3 месеца половината членове на третото правителство на Бойко Борисов бяха уличени в корупция и принудени да подадат оставки. А разкритията продължават и не се знае колко високо ще достигнат. За съвременна европейска държава дори само този факт е достатъчен правителството, начело с премиера, веднага да подаде оставка. Веднага, без никакви уговорки! А нашият премиер има нахалството да обявява, че ще изкара мандата си до края. Боже господи, що за цинизъм! В каква държава живеем ние! Какъв човек ни управлява!

Най-мекият упрек, който може да се отправи към Бойко Борисов, е, че той е знаел за тоталната престъпност и управленската корупция и я е толерирал. Както вече споменах, той е информиран и за най-дребни подробности, които се случват в страната. Хиляди хора в България знаеха и навсякъде се говореше за нея. Пишеше го и в ежегодните мониторингови доклади на Европейската комисия. Президентът Радев го повтаряше все по-често, вече две години. Налагаше "отлагателно вето" на много техни закони. И затова го намразиха. 

Само Бойко Борисов се преструваше, че не го е знаел. Не само го е знаел, но и го е толерирал в продължение на 10-15 години. А ако съдим по публикациите в медиите по негов адрес, дори и само част от писаното да е вярно, може би има и нещо повече, което ще научим скоро. Трябва 

да се сложи край на тези безобразия!

Този човек е вече опасен за България на такъв висок пост! Той трябва да напусне поста си доброволно, за да не се наложи да го прави зорноволно!

На въпрос на журналисти на 4 май 2019 г. кога ще си подаде оставката, Борисов отговори, че ще си изкара мандата до края. Ако мисли наистина така, той не е в час. Не е разбрал, че това вече не зависи само и главно от него. На народа му е накипяло и едва ли ще го търпи до края на мандата. По-достойно за него ще е да напусне сам, като поеме политическата отговорност за хаоса, престъпността и корупцията в държавата, създаден и с неговия принос, вместо да отлага и да бъде изхвърлен по унизителен начин на политическото бунище. А това вероятно ще стане в недалечното бъдеще.

А какво правим ние, съвременните българи? Кога ще се събудим от летаргичния си сън? Кога ще се научим да отличаваме приятелите от неприятелите си? Да отличаваме компетентните от некомпетентните управленци. Да уважаваме нашата родина и нейната история. И да се борим срещу престъпността и корупцията, срещу неправдите, които задушават бедната България!

Източник: duma.bg