Проф. Даскалов, да започнем с това какво всъщност представлява хипертонията?Артериалната

...
Проф. Даскалов, да започнем с това какво всъщност представлява хипертонията?Артериалната
Коментари Харесай

Тихият убиец засяга все по-млади хора

Проф. Даскалов, да стартираме с това какво в действителност съставлява хипертонията?
Артериалната хипертония е набор от болести, като се дели на есенциална и вторична или симптоматична хипертония. Относителният дял на пациентите с есенциална хипертония е почти 95% от всички пациенти с нараснало кръвно налягане. Едва 5% остават за хората, при които хипертонията е признак на друго главно заболяване.

Дефиницията на артериалната хипертония продължава да бъде разтегливо разбиране и причина за това са непрестанно изменящите се правила за горни гранични стойности на артериалното налягане.

Аз ще определям хипертонията съгласно европейските рекомендации, тъй като те са годни на този стадий. Според тях, артериалната хипертония се приема като стойности на систолното артериалнато налягане (горната граница) ≥140 mmHg и/или диастолното (долната граница) ≥90mmHg, които са открити в минимум две поредни визити в лекарския кабинет, като са спазени всички правила за вярно премерване.

Много значимо е преди да стартира установяване на стойностите на артериалното налягане да се обезпечи покой за пациента от 3-5 минути, да се извършат две поредни измервания на една ръка, като сред тях има период от 1-2 минути. Ако сред двете измервания има прекомерно огромна разлика, належащо е да се извърши в допълнение премерване. Получените стойности се осредняват. Важно е да се мери артериалното налягане на двете ръце и да се откри ръката, където то е по-високо. Нормално, в случай че съществува разлика, тя е до 10 mmHg. При някои категории пациенти, като да вземем за пример със захарен диабет и възрастни, би трябвало да се направи проба за ортостатизъм, след изправяне и 3 минути право състояние, още веднъж да се мери артериалното налягане. Допустим е спад до 20 mmHg за систолното и 10 mmHg за диастолното артериално налягане.

Да напомним какви са стойностите на естественото кръвно налягане.
Трябва да се означи, че европейските правила се раличават от американските, като на този стадий не е изцяло ясно дали американските рекомендации за по-ниски прагови правила на хипертонията ще бъдат признати. Според в този момент настоящите европейски правила съществуват три равнища на артериално налягане преди да се дефинира хипертония. Нормално артериално налягане е 120-129 mmHg за систолно и 80-84mmHg за диастолно. Оптимално артериално налягане е <120/80mmHg. Високо обикновено е 130-139mmHg за систолно и 85-89 mmHg за диастолно артериално налягане.

Каква е статистиката във връзка с заболеваемостта у нас и в международен мащаб? Можем ли да създадем разделяне на тези пациенти по обособени групи - пол, възраст и т.н?
Статистиката демонстрира, че заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е сред 30-45%. В България, по данни на Националния статистически институт от извършено европейско здравно изследване за интервала 2008-2017 година, заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е към 30%. На лице са най-общо казано две отрицателни трендове, като общо повишаване на случаите, регистрирани с хипертония и увеличение на случаите с хипертония в по-младата възраст 45-65 година, т.е подмладяване на заболяването. По отношение на пола има дребна разлика, дамите боледуват въпреки и незначимо в по-висок %, към 32%. За съпоставяне - данните при мъжете са за към 27%. Тези разлики с придвижване на възрастта се изравняват.

Други интерсни обстоятелства от това изследване са свързани с рисковите фактори. Налице е отрицателна наклонност за увеличение на затлъстяването, като този факт е изключително явен измежду мъжете, където то е публикувано измежду към 62%, при дамите към 46%. В България пушачите над 15-годишна възраст са към 2,1 милиона души. За първи път, обаче е открита положителна наклонност за понижение на техния брой, като това е за сметка главно на мъжкия пол.

Друг забавен, съгласно мен, факт от изследването е, че се е нараснал статистически значимо броят на младежите, търсещи здравна помощ по даден проблем, без обаче да се е трансформирал общият % на хора, склонни да се самолекуват.

И най-после, в спектъра на всички болести, сърдечно-съдовите заемат първо място като причина за гибел и инвалидизация във възрастта над 65 година В по-младата възраст водещо значение имат онкологичните болести.

Какви са най-честите недоволства?
Най-честите недоволства при пациентите с хипертония са главоболие, обикновенно тилно, само че може да бъде челно или в слепоочията, може да е налице световъртеж, притъмняване пред очите, а също и общо неразположение, необяснима отмалялост или кръвоизлив от носа или вътреочен.

Трябва също да се знае и постоянно да се помни, че артериалната хипертония може да протече без никакви недоволства. В тези случаи на дълготрайно безсимптомно протичане, високото кръвно налягане води в началото до функционални, а след това до необратими болестни промени във всички органи и системи.

Чрез описания модел, хипертонията обикновенно дебютира с някое от своите затруднения или признаци от страна на наранени от болестта органи, като да вземем за пример мозъчен инсулт, мозъчна хеморагия, транзиторна исхемична офанзива, миокарден инфаркт, стенокардия, сърдечна аритмия, сърдечна непълнота, дисекация на аорта, бъбречна непълнота, и така нататък

Кои са факторите, " отключващи " това заболяване?
Още при започване на нашия диалог стана въпрос, че хипертонията се класифицира в две огромни групи на есенциална, при която аргументите условно казано остават неразбираеми и вторична или симптоматична, при която високото артериално налягане е признак в клиничната картина на друго главно заболяване, като да вземем за пример ендокринно, бъбречно, белодробно и така нататък

Фокусът на интерес е върху есенциалната хипертония, тъй като тя е най-честа и съставлява към 95% от всички хипертонии. Това е полигенно заболяване, което се унаследява по комплициран механизъм, т.е. на разположение е родственост. Както при множеството унаследявани болести е нужен отключващ миг, който в доста случаи е мъчно да бъде диференциран. Най-често стресът се слага преди всичко, като тук се има поради всеки тип стрес - прочувствен, психологичен, физически, както и преумората.

Следва прекомерната алкохолна консумация, която се дефинира като по-голямо на ден количество алкохол - за бира от 750мл., за вино 300 мл. и за съсредоточен алкохол 90 мл. Не бива да се не помни и злоупотребата с кафе.

Има и медикаменти, които могат да предизвикат хипертония - нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), някои капки за нос при по-продължителна приложимост, някои антидепресанти и антипсихотични медикаменти, кортикостероидите, оралните контрацептиви, някои имуносупресори като циклоспорин, някои тирозин киназни и ангиогенезни инхибитори.

И най-после, използването на кокаин и амфетамини са сигурни индуктори на хипертония в това число и хипертонични рецесии.

Какво съставлява диагностиката, можем ли да е излекуваме изцяло или става дума за една поддържаща терапия доживот?
Диагностиката на артериалната хипертония е прецизна работа и изисква също така, което описах като формулировка, в лекарския кабинет да бъдат дефинира също и сърдечно-съдовите рискови фактори при даден пациент, съществуването на асимптомно органно засягане, друга съпътстваща сърдечно-съдова болест, хронична бъбречна болест и захарен диабет. Всичко това е належащо, с цел да бъде позициониран всеки пациент според от съществуването и броя на рисковите фактори и съпътстващи положения в група на невисок, сдържан, висок и доста висок рисък, и да бъде несъмнено държанието.

При есенциалната хипертония лекуването е продължително, като включва комплекс от приоми за модифициране метода на живот и лекуване с лекарства. При вторичната хипертония лекуването на главното заболяване в общия случай води до трайно изгубване на признаците на нараснало артериално налягане.

Защо " тихият палач " - до какви затруднения може да докара високото кръвно налягане?
Вече обясних, че при огромна част от пациентите артериалната хипертония протича без недоволства т.е. безсимптомно. Това е причина първа изява на заболяването да бъде някое от нейните смъртоносни затруднения, като да вземем за пример солиден мозъчен инсулт, мозъчна хеморагия, дисекация на аортата.

Да поговорим за предварителната защита? Колко постоянно би трябвало да си измерваме, на каква възраст би трябвало да стартираме да го вършим? Има ли значение кога го измерваме? Вярно ли е, че апаратът няма значение?
Измерването на артериалното налягане стартира още в детско-юношеска възраст, тъй че ориентировка за стойностите има още от този момент. В млада възраст при липса на родственост е належащо най-малко един път годишно да се наблюдава, а при данни за наследствена обремененост -на шест месечни шпации при изискване, че настоящите стойности са в норма. С придвижване на възрастта тези шпации се съкратяват и апаратът за кръвно налягане става неизбежна част от домашния интериор.

Разбира се, че апаратът има значение. Артериалното налягане в домашни условия би трябвало да се мери с електронен уред с маншен закрепен на мишницата. Не се предлагат за домашна приложимост апарати за китка, както и такива, снабдени със стетоскоп (слушалка).

Препоръките са за двукратно премерване на артериалното налягане в утринните часове и двукратно във вечерните.

Често пъти, когато се сложи някаква диагноза, лекарите ни предписват " смяна на метода на живот ". Какво значи това за хипертониците - кои храни и питиета се предлагат, кои - изцяло изключват, кои са възможни?
Има общ модел на държание, който включва и здравословна диета. Сега се употребява абревиатурата ДАШ или диетични подходи за ограничение на хипертонията (DASH, Dietary Approaches to Stop Hypertension). Това съставлява здравословно хранене, включващо богата на плодове и зеленчуци храна, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни артикули с понижено наличие на наситени и общи мазнини, което би довело до намаление на стойностите със приблизително 10 mmHg за систолното и 3 mmHg за диастолното кръвно налягане.

При хората с наднормено телесно тегло е целесъобразно да се стартира редуцираща диета, като концепцията е, че свалянето на 1 кг от телесната маса би довело до понижаване на кръвното налягане с 1 mmHg.

На последващо място е ограничение приема на готварска сол (натриев хлорид) и прибавяне в диетата на богати на калий артикули.

От значително значение е сдържаност в алкохолната консумация, което значи да се одобряват не повече от 2 алкохолни напитки на ден за мъже и 1 за дами.

Най-важният съвет евентуално остава този, обвързван с подържането на ежедневна и ежеседмична, непрекъсната физическа интензивност. Тя би трябвало да включва осъществяването на разнородни динамични и изометрични натоварвания, които да подсигуряват оптимална физическа форма.

Всички тези нелекарствени начини биха благоприятствали намаление на стойностите на кръвното налягане почти с 3 до 5 mmHg. Ако към този момент се организира лекуване на артериална хипертония, описаните начини биха способствали да се понижат потребностите (дозите на лекарствата) от медикаментозна терапия, а в случай че няма нараснали стойности на кръвното налягане, описаните ограничения биха спомогнали с огромна възможност да се избегне скорошна среща с кардиолог.

А във връзка с спорта?
Спортът е най-хубавото нещо, изключително в случай че ни е занимание. Обаче спортното натоварване може да разкрие клиничната картина на една глухо протичаща до този миг хипертония. Това е т.нар маскирана хипертония. Тя е доста присъща за младежи, натоварени професионално и така нататък От тази позиция спортът би трябвало да се практикува тогава, когато има цялостен надзор върху хипертонията.

Хипертонията има ли сезонност, т.е. можем ли да кажем, че през даден сезон деянията са по-чести?
По този въпрос се приказва доста, обикновенно при започване на лятото, когато стартират горещините и още веднъж, когато времето застудее. Няма нищо необичайно в това, че пациентите с хипертония имат потребност от понижаване на дозата на одобряваните лекарства през лятото и надлежно връщане към нормалните дози през зимата. Това в действителност е адаптивна реакция на сърдечно-съдовата система и кръвоносните съдове на външните температури. Високите температури провокират уголемение на кръвоносните съдове и намаляване на кръвното налягане, а ниските температури стесняване на съдовете и повишение на артериалното налягане.

Вчера отбелязахме Световния ден за битка с хипертонията, какъв е вашият съвет към хората?
Когато се откри артериална хипертония, е разумно да се потърси консултация със експерт, който може да помогне.

Изминали са повече от 40 години от времето на първия формален отчет за артериалната хипертония, изработен от Американската сърдечна асоциациа. През този интервал доста обстоятелства за заболяването станаха известни, на разположение са рекомендации за проучване и държание, както и съвременни лекарствени средства, влияещи върху хода на заболяването. Разполагаме с съвременна инсталация, с помоща на която могат да бъдат открити най-ранните промени при хипертония, да бъде усъвършенствано лекуването и избегната неподходящата градация на заболяването.

Хипертонията, обаче остава най-социално значимата болест на сърцето, без значение от напъните, които се поставят в диагностиката и лекуването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР